FACEBOOK

Бронзовата къща символизира културното партньорство между София и Виена

Творбата „Бронзовата къща“ е вдъхновена от българската традиционна архитектура и по-специално от Хрельовата кула от Рилския манастир

„Бронзовата къща“ символизира доброто културно партньорство между България и Австрия. Проектът се реализира по предложение на Австрия, през Австрийското посолство, по повод председателството на двете държави на Съвета на ЕС през 2018 година. Имаме утвърдено културно партньорство с Виена и се радвам, че на открито градско пространство можем да покажем проект за съвременно изкуство", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с президента на Австрия Александър Ван дер Белен посети изграждащата се в центъра на града инсталация на съвременното изкуство – „Бронзовата къща“, предадоха от Столична община.

От вчера екипът на проекта работи по монтирането на елементите от творбата "Бронзовата къща" на българския автор Пламен Деянов, който живее в Австрия.

По инициатива на посолството на Република Австрия и във връзка с председателството на ЕС от България и предстоящото председателство на Република Австрия творбата "Бронзовата къща" ще бъде разположена временно пред сградата на Националния музей на българското изобразително изкуство (Царския дворец), върху площадката на бившия мавзолей.

„Бронзовата къща“ фокусира различни аспекти на изкуството в градска среда и взаимовръзката му с обществените процеси, съвременната урбанистика, отношението към историята, паметта и културното наследство. Скулптурата сграда ще се издигне с височина 11 м, а нейната основа е с размери 7 х 7 м. Тя ще се състои от повече от 1000 бронзови елемента, които се сглобяват без помощта на допълнителни свързващи материали.

Творбата „Бронзовата къща“ е вдъхновена от българската традиционна архитектура и по-специално от Хрельовата кула от Рилския манастир. С тази артинсталация Столична община поставя символично началото на своя проект за превръщането на пространството, в това число и подземното, в галерия за съвременно изкуство, където творци от страната и чужбина ще могат да представят своите произведения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени