FACEBOOK

Близо 30 000 „зелени билета” купени в София

Водачите в обществения транспорт ще продават екоталоните, които са и в пунктовете за карти за пътуване на ЦГМ

Водачите на обществените превозни средства ще продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени. Само за първия ден и половина на премиерата си екоталоните за транспорта се продадоха в близо 30 000 екземпляра.

„Стартът на проекта Зелен билет е много обнадеждаващ”, коментира специално за 19 минути кметът на София Йорданка Фандъкова, която и сама го използва през уикенда. Оказа се, че е имало места, на които зелените билети даже не са стигали за всички желаещи да ги закупят в неделния ден, но веднага пунктовете са били снабдявани с нови и нови карти. Центърът за градска мобилност разполага с достатъчни количества от специаните карти за преференциално пътуване из цялата градска мрежа. Те се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и Метрополитен. На билета е изписана цената от 1 лева, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

„Доволни сме, че във всички превозни средства на градския транспорт имаше повече пътници, отколкото в други неделни дни. Само в метрото трафикът е нараснал с 12 500 души”, коментира кметът първия ден на инициативата Зелен билет в неделя. Отчитането на втория – понеделник, беше след редакционното приключване на броя на 19 минути.

Напомняме, че това е само една от последните мерки, които Столичната община и Центърът за градска мобилност предприеха с цел подобряване на качеството на въздуха, който дишаме в столицата. Инициативата е насочена специално към дни с повишена концентрация на фини прахови частици. Тази зима те не са малко.
Зеленият билет е част от втория пакет мерки, приети от Столичния общински съвет и реализирани от кметството и ЦГМ, след като първият беше утвърден и заработи от миналата пролет.

Пътуването със „зелен билет“ е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици. Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари т.г., миналия четвъртък, и веднага беше приведено в действие още на 28 януари, в неделя. Датата съвпадна с 20-годишнината на софийското метро, отбелязана същия ден, а именно то е най-екологичният транспорт, който рязко свали количествата вредни емисии, изхвърляни в атмосферата.

Центърът за градска мобилност през последните години направи много по-привлекателни и други съвършено чисти видове транспорт, като подмени 93% от автопарка на тролейбусите в София с чисто нови. Започна ускорено осъвременяване и на трамваите, като след цялата линия №7, която е с чисто нови коли и пресича буквално целия град, тази година най-старата и най-класическата линия №5 от центъра до Княжево ще бъде с чисто нови трамваи, а и по реновирано с европейски пари трасе.

ЦГМ има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени