FACEBOOK

Бензинът ни е троен по цени на френския спрямо заплатата

Страната ни заема предпоследното място в класация за количество бензин, което могат да си купят гражданите на ЕС с една средна работна заплата, сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Сравнени са цените на най-масово използваната марка А-95, предоставяни от ЕК към края на май 2022 г. с последните достъпни данни за средния разполагаем доход на лице от домакинство. С тези данни институтът определи покупателната способност на доходите на домакинствата, изразена чрез количеството гориво, което те могат да си позволят.

 

Сметките показват, че човек от домакинство в България може да си купи 313 л. бензин А-95. Според рейтинга след нас са само румънците, които изкарват за 248 л. Анализът на ИПИ показва още, че със заплатата преди година българинът е можел да напазарува със 162 л. бензин повече отколкото е покупателната му способност в момента или 475 л.


На този фон на върха на класацията сега са Люксембург с 1993 л. на калпак, Австрия с 1360 л. и Ирландия  с 1318 л. В горната част на подредбата са страни, които съчетават относително високи доходи и ниски цени на горивата в сравнение с останалите европейски държави. Прави впечатление и че съседна Гърция е относително близо до България по покупателна способност, изразена в гориво, следствие най-вече на много високата средна цена на бензина.


Най-голям спад на покупателна способност са претърпели страни с относително високи доходи – Люксембург (-841 л./месец), Австрия (-618 л./месец), Дания  (-460 л./месец). Унгария пък е с най-малък спад, от едва 5 л. на месец.


Между отделните страни в ЕС има и значителни разлики в ценовите равнища въпреки прилагането на обща акцизна политика и минимални ставки.


В началото на седмицата най-ниските цени са били в Унгария (1,25 евро/л.) и Малта (1,34 евро/л.), но и двете имат специални режими, които регулират котировките на горивата за крайните потребители. В страните с най-високи цени те са почти двойни – 2,37 евро/л. във Финландия и 2,32 евро/л. в Дания.


Според данните се вижда, че загубата на покупателна способност спрямо горивата е повсеместна – няма нито една странна от ЕС, в която тя да се е повишила в рамките на годината.


Същевременно ръстът на стойностите на горивата играе и важна роля в повишението на общия индекс на потребителските цени през последните няколко месеца и застрашава поддържане на високи равнища на инфлация през цялата 2022 г., напомнят от ИПИ.


Представеното сравнение в анализа е илюстративно, посочват още от института. Оттам  допълват, че  средните доходи не отразяват нито разликите в доходната структура на отделните европейски страни, нито склонността за разходи (и тяхното свиване) за гориво на различните доходни групи в тях. Въпреки това те демонстрират ясно големите разлики в покупателната способност в различните части на ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени