FACEBOOK

„Безплатните детски градини” ще разорят общините – София и сега доплаща по 1200 лв. на дете на година, а как без родителски такси?

Идеята за „безплатни детски градини”, която правителството предвижда с новия бюджет, който тепърва ще се разглежда и ще се гласува, всъщност не е финансово обезпечена. Поради това, тя ще разори и без друго супер затруднените от некомпенсираните цени на електричеството и газа общини.

Защо? Защото субсидията – т.нар. нов държавен стандарт за „безплатни детски градини” е 1 125 лв. годишно за дете в ясла и 650 лв. годишно за хлапе в детска градина. При това родителите се освобождават от такси. Звучи чудесно и популистки, не е случайно, че е предложено от партията на Нинова.

Само че финансовият министър Василев е човек на сметките и който му ги е правил, доста се е объркал.

Финансовият заместник – кмет на София Дончо Барбалов дава пример с конкретните числа. В момента, при положение, че родителите плащат такси за ясли и детски градини, Столичната община ДОПЛАЩА за всяко дете.

Сумата е в размер на 1200 лв. за хлапетата в ясли и 800 лв. в детски градини.Тоест, предвидената от държавата субсидия ще покрие половината разход. Кой ще покрие другата половина? Ще се наложи да го направят общините, които обаче нямат пари.Как биха могли да го направят? Като вдигнат данъците?

Безплатни ли са тогава безплатните детски градини?!

Не става ясно също откъде ще се компенсират родителите на неприетите деца, което е друго популистко обещание.

Хубаво е, че държавата ще прехвърли на общините и обещаното от нея увеличение с 25% на заплатите на педагогическия персонал.

Чудесно е, че е отделила пари и за инвестиции в детски градини, които няма да стигнат и за 10 за цялата страна. Така че и в това ще инвестират общините.

В същото време общините не получават нито стотинка за компенсиране на повишените в пъти разходи за електричество и отопление на детските градини и яслите, нито пък държавата смята да приравни тези общински заведения или към битовите потребители, или поне да бъдат поставени на някакъв регулиран, а не на свободния пазар.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени