FACEBOOK

Бежанци срязаха оградата от бодлива тел, за да влязат в Гърция

Гръцкото правителство заяви, че почти 10 000 души са били възпрепятствани да преминат в страната от Турция в събота. Макар и спрени, мигрантите се опитват да преминат през граничната ограда или да пресекат реката.

Хиляди души в Турция се втурнаха към границата с Гърция, след като правителството в Анкара обяви тази седмица, че вече няма да ги спре. Атина отговори чрез затваряне на граничния пункт и разполагане на полицията и войниците за спиране на вълната.

Около 9 600 опита бяха направени за преминаване на границата само в събота, заяви пред медиите заместник-министърът на отбраната на Гърция Алкивиадис Стефанис. Международната организация за миграция на ООН изчисли, че около 13 000 души са се стекли в Одрин.

Турските служители имат различно възприятие за случващото се на границата. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу туитира, че към неделя сутринта 76 358 души „са напуснали турските граници през Одрин за Европа от петък насам“. Тази цифра бележи значително увеличение от 47,113, които той посочи в събота вечерта.

Независимо от изявленията и от двете страни, докладите на място показват, че някои поне са успели да намерят пътя си отвъд оградата, която е издигната преди няколко години от Гърция по сухопътната част на границата вследствие на мигрантската криза. Бариерата от бодлива тел е трудно да се премине дори с помощта на режещи инструменти, но няма недостиг на желаещи да опитат.

Виж видео ТУК!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени