FACEBOOK

Бг лекари вземали пари от Pfizer: WallStreet Journal

Фармацевтичният гигант Pfizer ще плати глоби за над 60 млн. долара заради обвинения в подкупване на лекари в чужбина, след като се споразумя с Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, съобщи Wall Street Journal.

Един от основните производители на лекарства в света е обвинен в подкупване на лекари, болнични администратори и регулаторни органи в редица страни в Европа и Азия, включително България, Хърватия, Русия, Казахстан, Сърбия и Китай, за да предписват продуктите на компанията. Властите в САЩ са открили доказателства, че местните представители на компанията са "награждавали" китайски лекари с мобилни телефони и сервизи за чай, а в Източна Европа медиците, предписващи продукти на Pfizer са получавали пари в брой и пътувания в чужбина.

Следователите също така заявяват, че компанията се е опитала да прикрие подкупите чрез отчитане на плащанията в счетоводните регистри като легитимни плащания за обучения, транспорт, благотворителност и развлечения. Тези действия са в нарушение на Закона за корупционните практики в чужбина, който забранява подкупите на чуждестранни държавни служители, каквито са лекарите в много страни.
Реклама

"Подизпълнителите на Pfizer в някои страни до такава степен са интегрирали подкупите в търговските си практики, че са въвеждали програми с точки и бонуси за най-добрите си клиенти в чужбина", отбелязва представител на разследващата комисия.

Според обвинението на разследващите, между 1999 и 2005 г. предствителят на компанията в България - Pfizer HCP Bulgaria, е плащал за пътувания в страната и чужбина на лекари от държавни заведения, за да им повлияе да предписват медикаменти на компанията. Между 1999 и 2003 г. редовно са били организирани тридневни "поощрителни пътувания" в Гърция. Служителите на компанията са били инструктирани да постигат споразумения с лекарите за конкретните количества медикаменти, които ще бъдат предписани срещу участието в тези събития.

Според споразумението Pfizer трябва да плати глоби и да върне част от печалбите си, но нито признава, нито отрича обвиненията. В свое изявление компанията отбелязва, че обвиненията не предполагат, че ръководството и в САЩ е знаело за нарушенията или ги е одобрявало.

Pfizer също така изтъква, че някои от нарушенията са свързани с дъщерната компания Wyeth, която беше закупена чак през 2009 г. След приключване на придобиването компанията сама е докладвала на властите за нелегалните практики. Според правосъдното министерствоPfizer сътрудничи на властите още от 2004 г. и помага в продължаващите разследвания срещу други фирми и физически лица, предаде Капитал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени