FACEBOOK

БСП иска реферундум за Банята

Шефът на БСП – София Калоян Паргов намери удивително недомислие и противодействие между двама от основните играчи в Общината: „Управляващите от ГЕРБ в София предлагат на сесията на СОС на 8 ноември 2018 г. да бъде разгледан доклад, внесен от заместник-кмета Тодор Чобанов, за даване на съгласие Столичната община да кандидатства с проект за адаптация на останалата част от Централната минерална баня за Музей Българският ХХ век - ІІ етап.

Преустройството ще ангажира около 7000 кв. м. от северната част на банята. По подобен проект останалата част от банята - около 5000 кв. м. вече е преустроена в Регионален музей на София.

Само преди година - на 14 септември 2017 г. - СОС гласува Програма за развитие на минералните извори, внесена от главния архитект на София Здравко Здравков, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен СПА център, а балнеоложките центрове в Овча купел, Горна баня и Банкя ще бъдат възстановени.

Само година по-късно равносметката е следната: По европейски проекти банята в Овча купел ще бъде преустроена в Център за изследване на минералните води, а банята в Горна баня - в Център по музеология. Тогава ние, общинските съветници от БСП, гласувахме "против" на практика затриването на минералните бани в Овча купел и Горна баня.

Сега управляващите в София предлагат емблематичната за града ни Централна минерална баня да бъде превърната изцяло в музей. А мъжкият и женският басейн да станат "зали за обществени мероприятия". Цената на преустройствата е около 9 млн. лв., като около 50% от тях трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет.

Ние, общинските съветници от БСП, категорично сме против подобно преустройство на Централна минерална баня и отнемането на възможността на гражданите на столицата, гостите и туристите, да се ползват от богатството на минералната вода, която щедро ни е дала природата и която заема централно място в герба на града ни!

Подобна идея, като тази на управляващите в Столична община да преобразуват Централната минерална баня в музей, не трябва да бъде реализирана, без съгласието на столичани. Затова ние, общинските съветници от групата на БСП, настояваме да бъде проведено обществено допитване, за да чуем мнението на гражданите за тази идея на управляващите.

Преди повече от 100 години Столичната община, с помощта на талантливи архитекти и художници, е изградила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, дворец, достоен за животворната минерална вода.

Като такъв той работи до 1986 г., след което започва разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме завинаги на гражданите на София възможността да ползват по предназначение този "Храм на здравето". Ще го позволим ли?”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени