FACEBOOK

СУ взе аванс от 30-те милиона за реконструкция на баня Овча купел

Софийският университет Св. Климент Охридски е получил аванс за изграждане център за изследване на лечебните свойства на минералните води, част от който ще се помещава в сградата на бившата минерална баня в столичния Овча купел. Необароковата сграда е в рушащото се състояние поне от 20 години. Проектът е на консорциум Наследство БГ и ще бъде финансиран с 29.8 млн. лева по оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж. Авансът е в размер на близо 6 млн. лева, обясни пред Дневник ръководителят на проекта и бивш ректор проф. Иван Илчев, който принципно не е спец по балнеолечение, а по история.

Освен Софийския университет, в консорциума влизат още 3 ВУЗ-а, седем института на БАН и Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий, а Столичната община е бизнес партньор. Асоциирани партньори са организации в областта на туризма и културното наследство, които биха ползвали резултатите от проучванията.

Предвижда се другите две бази на центъра да бъдат бившият ресторант Яйцето в Ректората и сграда на университета на ул. Гурко срещу Кукления театър, която е получена като дарение от покоен професор и се отдава под наем.

За банята в Овча купел ще бъдат дадени 3 млн. лева от оперативната програма, обясни още проф. Иван Илчев. В момента Регионалният исторически музей подготвял инженеринговия проект, тъй като сградата е паметник на културата.

По проект в банята ще бъдат изградени две лаборатории, конферентна зала и компютърна зала. Едната лаборатория е наречена Анализ, дигитализация и реставрация на аудио-визуално наследство, а другата - Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм. По думите на Илчев ще се изследва действието на минералната вода върху организма, като върху това ще работи екип от Националната спортна академия.

Очакванията са строително-монтажните работи да започнат през март, а в момента се завършва обработването на документите за обществените поръчки. Предвижда се научните екипи да бъдат назначени в началото на следващата година. В центъра ще работят около 270 изследователи.
Софиянците се питат, дали при цялата работа, ще остане и място за къпане в банята? Защото минералните води на София – над 40 извора, се изливат просто хей така в епохата на супер печелившия спатуризъм. Припомняме, че вместо в модерен балнеологичен център, Централната баня се превърна в музей, като оправданието беше, че нямало паркинг, ако стане туристическа атракция, което, разбира се, не отговаря на истината. Паркинг има, но е обсебен от Министерския съвет, който на същото място има закрит гараж, редица за паркиране и отделен спецпаркинг на 100 метра.

Снимка: Здарвко Йончев


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени