FACEBOOK

БСП: Апартаментгейт е само върхът на айсберга

"ГЕРБ ще продължат с театралното хвърляне на оставка, но докога? До следващия гейт". Това заяви пред Нова телевизия зам.-председатрелят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. По думите му, България се намира в тежна политическа и институционална криза, която трае вече години и се изразява в критично ниското доверие в ключови институции.

"Апартаментгейт"- капката, която преля чашата, е само върхът на айсберга. Ясно е какъв проблем имаме - институциите по една или друга причина - законова, личностна- не успяват да се справят. Нежеланието на управляващите да признаят този проблем и да започнем реални мерки за противодействие е абсолютно необяснимо, особено след като са хора, включително премиерът Борисов, които са чувствителни към общественото мнение", каза Крум Зарков.

"Ако продължават така да мижат пред истината, никой българин няма да спечели от това. Президентът направи единственото възможно в такава ситуация - да свика партиите, отговорните лица, да ги постави пред своята отговорност и да ги накара да започнат да работят по нов начин", коментира депутатът от левицата и допълни, че, за съжаление, управляващите не са били на висотата на тази задача и са отказали да подпишат декларация, която огромна част от българските граждани биха подписали.

Крум Зарков подчерта, че дори не се е стигнало до разговор за последващите мерки, тъй като те са блокирали процеса при поставяне на диагнозата. Той припомни, че Дариткова заявява, че декларацията е била пълна с внушения, а Борисов прави преразказ с елементи на раздразнение, защото другият не му харесал и казва: "Вижте показатели, как щеше да е възможно това да се случи, ако имаше такава корупция". "Това е отказ да е види реалността - може и да има икономически растеж, но той не е достатъчен за да догоним нашите европейски партньори, именно защото има корупция. Този растеж не стига до голяма група от хора, а само до някои, именно защото има корупция", каза Зарков.

ПНа въпроса как ще коментира събитията около КПКОНПИ, Крум Зарков каза, че скандалът там е заложен преди година и половина в сбъркания като идея и като правомощия закон. По думите му, през няколко години се създават органи, които не работят и само се сменят имената и шефовете на тези звена, а трябва да се смени начинът на конституиране и действие. БСП е направила свое предложение за такъв орган, но то е било отхвърлено.

"Стратегията да се прави скандал, за да се заглуши друг скандал, е вредна. При отсъствие на институции, към които имаме доверие, които да отсъдят кой е крив и кой е прав, спорът е безкраен", обясни Зарков. По думите му въпросът трябва да е каква реформа предлага всяка партия в институциите, в начина на избор и назначаване на съответните институции.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени