FACEBOOK

БГ села са без ток и канализация, но със стадиони: Швейцарската ТВ

„Три български селища са се сдобили с нови стадиони, макар жителите им да нямат най-елементарни условия за живот”, разказва телевизионен репортаж на швейцарската национална телевизия SRF. „Голяма част от европейските пари потъват в безсмислени проекти, а и в нечии джобове”, отбелязват журналистите.

Репортажът на SRF разказва за новите спортни съоръжения в Динката, Калугерово и Лесичово - обезлюдена община с едва 5600 жители. Хората там нямат и най-необходимото, но пък разполагат със спортни съоръжения за много милиони евро, които вече се разпадат.

Запуснато футболно игрище, напукан бетон, врати няма - така изглежда днес построеният преди  3 г. стадион край с. Динката, обсипан с отпадъци. Игрището не се използва.

В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, много от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят неколкостотин души, които нямат канализация, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000 евро - пари на ЕС, показа SRF.

В съседното с. Калугерово много от къщите също нямат течаща вода. Но и там от 4 г. има стадион - в отлично състояние. Трибуните са покрити, съблекалните имат душове, тревата е перфектно окосена.

Третото село, за което се разказва в репортажа на швейцарската тв е Лесичово - и то е без канализация и с лоши улици, но с нов стадион. Зам.-кметът на трите села Веселина Милкова обяснява, че той се използва рядко. Защо тогава са построени тези спортни съоръжения? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5600 души? "Харизан кон", казва Милкова. ЕС е предоставил на общината пари именно за спортни съоръжения - над три милиона евро. "Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел - не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме", обясни тя.

„Стадионите са нова възможност за българските политици да градят калпаво, прибирайки част от парите”, отбелязва още телевизията. Най-яркият пример за това е стадионът в Костенец, модернизиран през 2016 г., който днес вече се нуждае от основно саниране. По този повод Тагесшау пише, че през 2014 г.  за съоръжението вече са били отпуснати над 2 млн. евро за основен ремонт, след което обаче то изглежда по-зле. Обяснението е очевидно, отбелязва SRF - някой е строил крайно евтино и е прибрал останалите пари, отпуснати от ЕС.

На отправения към ЕС въпрос защо се строят безсмислени стадиони се получава само общ отговор: основен стремеж на Брюксел е всяко евро от парите на европейските данъкоплатци да бъде вложено смислено.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени