FACEBOOK

Арман Бабикян: Съд за здравния министър

Съд, а не само оставка на здравния министър Кирил Ананиев поиска публично пиар специалистът Арман Бабикян в тв ефир. Активният участник в протестите срещу наложения мораториум върху лекарствата, за който 19 минути многократно писа, че лишава 1000 болни българи от животоспасяващи и поддържащи лекове заяви пред Бг он еър:

"Министърът си позволи да обвини цяла група от хора на протеста, че са платени от корпоративни интереси, от фармацевтичната индустрия и се чудя с тази съща наглост дали не мога аз да го обвиня, че е купен от фармаиндустрията, която пък е внасяла стари лекарства в страната", заяви Бабикян. Той изрази учудването си, че Ананиев има наглостта да твърди, че „протестиращите срещу геноцида за мораториума върху лекарствата сред които аз, Мануела Малеева, Мая Манолова, Ал.Симов, и др. сме купени”. И затова зададе реторичния въпрос: Министърът да не е купен от фармаолигарсите?. Според Бабикян Ананиев е "некадърен, не може да се оправи", а "той и ГЕРБ явно се смятат за безсмъртни".

В разгорещения разговор участва и д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той заяви: „Ананиев не е нов в системата, защото досега е бил шеф на Надзорния съвет на НЗОК. Здравната система не е направена, за да изкарва пари, а за да лекува хората, не може да има свръхрегулация вместо дерегулация. Дори пести, докато хората умират, защото е ясно, че българският пациент плаща 2/3 от лекарствата, докато в ЕС 2/3 от тях се реимбурсират от Здравната каса. А всички тези държави са по-богати от нас”.

Припомняме, че депутатите наложиха мораториум върху финансирането на нови лекарства в държавата, а в събота протестиращите определиха решението им като "геноцид". Президентът Румен Радев наложи вето върху решението, но здравният министър до момента остава непреклонен.

Съдбата на хиляди пациенти в тежко състояние остава под въпрос, а заради ветото бюджетът на Здравната каса няма да бъде обнародван.
Арман Бабикян подчерта още, че всички граждани събираме пари, които даваме на "едни чиновници, за да ги управляват".

"И тези хора ми казват, че не могат да си направят добре сметката и не успяват да "запушат течовете". Затова решихме, казват, че част от Вас няма да нужда да живеят достатъчно дълго или добре", перифразира ситуацията Бабикян.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени