FACEBOOK

Пациентски организации: Оставка на здравния министър

Пациентските организации Заедно с теб снемат доверието си от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова заради налагането на мораториум на иновативните молекули и нови терапии за 2018 година чрез бюджета на НЗОК.

Припомняме,19 минути пръв писа по темата. След това гласуването в парламента предизвика възмущение и протести, президентът ген. Румен Радев наложи вето на съответните текстове от закона, а същия ден здравният министър обяви, че протестите обслужват фармацевтичната индустрия.

"Ветото е частично, г-н министър, и касае само иновативните терапии. Сваляме доверието от министъра на здравеопазването за това, че се опитва да противопоставя едни групи от обществото на други, хвърля обвинения в пространството за корпоративни интереси, а липсва всякаква мотивирана експертност в изказванията му, липсва му отговорност към живота и здравето на пациентите”, твърдят недоволните.

„Сваляме доверието си от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която предложи въпросния мораториум, убеди депутатите на гласуват в подкрепа с мотив, забележете, “дисциплиниране на финансовата система“ срещу живота на 1000 пациенти! След което се скри, загубила връзка с действителността и пациентите".

Те публикуват имената на 115-те депутати, гласували мораториума върху новите лекарства.

Припомняме също, че мораториумът върху лекарствата засяга поне 17 медикамента, като предполагаемата обща стойност на всички тях според експерти е около 25 млн. лв. Бюджетът на НЗОК надхвърля 3.8 млрд. лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени