FACEBOOK

Ако има вето на ИК, ще помислим за подкрепа: Борисов

“Жалки са твърдения, че ГЕРБ са част от коалиция на хартиената бюлетина”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов чрез включване в сутрешния блок на Nova по време на интервю с Деница Сачева.

"Ако президентът Румен Радев върне изборния кодекс (ИК), ще помоля депутатите ни да му гласуват ветото”, обяви той. Напомняме, че поправките бяха прокарани на второ четене само преди дни с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Часове по-късно обаче Борисов даде заден и обяви, че народните представители от ГЕРБ са против подкрепата на евентуално вето. “Депутатите и членовете на Изпълнителната комисия (ИК) настояха окончателната позиция на партията и групата да бъде взета, след като стане ясно решението на президента и мотивите при взето такова за вето на поправките. Затова ще водим нов разговор след като има яснота по темата”, той от централата на партията след заседание на ИК и ръководството на ПГ.

Според Борисов Продължаваме промяната (ПП) е “в паника и ужас” и затова e против промените, приети от НС миналата седмица. "Това им е последният спасителен пояс”, посочи той.

"Победихме ги с близо 5%, с техните машини, с техните вълшебни флашки, с техния министър и техния контрол върху цялата държава. Това е харчене на много енергия, но ние всъщност върнахме възможността за избор и подкрепихме БСП", уточни Борисов.

"Нинова не благодари на ГЕРБ за подкрепата. Точно обратното - бързо го забрави. Сега ще видим президентът какво ще каже - ще сложи ли вето или не. Там ще водим нов разговор, защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс с някои партии. И дори жалките им опити да ни привързват към хартиената бюлетина и ИК, не може да ни лепят етикети. Ние ги победихме с техните машини, с техните флашки, с техния софтуер и целия контрол, който беше при тях. Подкрепихме БСП за ИК с идеята, че после с тези партии може да се търси консенсусно управление", каза Борисов.

Същевременно самият Радев все още не е казал дали ще върне приетия преди дни кодекс. От администрацията му заявиха пред Сега, че законопроектът е постъпил на Дондуков 2 в понеделник и президентът ще се произнесе в предвидения от закона срок от 15 дни.

Проверка сочи, че в Държавен вестник се готви публикация за обнародване на промените в ИК, но в последния момент тя е отложена от 6 декември за следващия брой в края на седмицата. Това означава, че вече стартира броенето на 15-е дни, в които президентът може да наложи вето.

"С Радев не сме се виждали, не сме си говорили, нито едно действие не сме съгласували”, коментира още Борисов пред Nova.

“Няма жив човек, който минимум 2 г. назад да каже кога, как и къде съм се срещал с президента. Аз дори по телефона не съм говорил с него”, подчерта той. "Асен Василев излъга и по тази тема", посочи Борисов във връзка с твърдението, че лидерът на ГЕРБ и Радев координират действията си.

"Това е абсолютна лъжа и тя се натрапва. Не съм виновен на ПП, че първо разочароваха нас. Първи разбрахме, че тези колеги нямат капацитет, още като те работеха на нашите етажи. Но това не пречеше на някои журналисти да кажат после, че са били в ГЕРБ, няма лошо. След това от тях се разочарова Плевнелиев, на когото отказаха участие в контактната група и той се отрече от тях.

След това от тях се отрече и Радев, както и бившите им коалиционни партньори Слави Трифонов и Корнелия Нинова", обясни експремиерът. Напомняме, че ден по-рано президентът също отрече твърденията за разговори с Борисов. Той обяви, че съжалява, че е дал шанс на Кирил Петков и Асен Василев и ги нарече “шарлатани”.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени