FACEBOOK

АИКБ: Да не се заплащат болничните първите дни заради некоректните работници

В Събуди Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа коментираха предложението на работодателите да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от Държавното обществено осигуряване.

„Нашето предложение е в отговор на това, което се случи през 2010 година. Тогава във формат тристранен съвет се обсъждаше първите 3 дни да се заплащат от работодателя. Това беше временно до 2013 година, тогава стана постоянна мярка”, коментира Добрин Иванов.

"Това представлява финансова тежест за предприятията. След 2015 година се вижда, че това стимулира некоректни работници да използват неправомерно болнични", посочва още той.

"Няма да се стигне до там, първите 3 дни болничен да не се заплащат. Ще има други промени, но ще видим какви ще бъдат те. Да разтреперваме цялото общество е нещо, което не трябва да правим", категоричен е Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа.

„Очевидно не е правилно на човек, който си плаща данъци и осигуровки, да не му се плащат болнични. Ако погледнем на нещата от една по-различна гледна точка, нормално би било когато човек е болен, той да получава по-голямо обезщетение за периода, в който е болен от сегашното дотолкова, т.е. да получава повече средства, за да се лекува, когато е болен”, категоречин е той.

"Нашето предложение е размерът на доплащането в първите 3 дни да бъде около 236% от възнаграждението, което получава човека докато е на работа", каза още Манолов.

За родители на една от детските площадки в София няма значение кой ще им плати болничните, стига да им ги плати. „Смятам, че не е редно. Нормално е след като човек работи, удържат се данъци, плащат се здравни осигуровки и болничния да бъде платен, независимо кой ще плаща“, коментира Трендафилка Крумова пред Нова тв.

„Това не звучи добре. Смятам, че това не е правилно да не се плаща. Предпочитам да се плаща“, казва Петя Кътева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени