FACEBOOK

АИКБ не иска почивен ден след празниците

Предложеният от Министерството на труда и социалната политика законопроект за промяна на Кодекса на труда не води до премахване на практиката Министерски съвет да слива празниците с уикендите и после да се отработва. Точно обратното - почивните дни се увеличат с още два, три или четири годишно, в зависимост от това, колко празниците се падат в събота или неделя.
Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването "Здравей, България" по Нова тв.
Велев припомни, че четирите работодателски организации са се обърнали преди време към парламентарните комисии по икономика и по правни въпроси с предложение да бъде премахната разпоредбата в Кодекса на труда, според която Министерски съвет има правомощия да размества почивните дни през годината.
"Този текст трябва да отпадне, за да се спре с административната практика да се сливат празниците във вторник и четвъртък с уикенда и после да се отработват в събота. Това води до загуби за икономиката", посочи Велев. "Практиката сочи, че не се и възстановяват хората, а по-скоро се изнервят в дългите опашки по магистралите. В събота не се работи добре, а само един ден почивка при 6-дневна работна седмица не е достатъчно за възстановяване", обясни председателят на АИКБ.
В проектозакона на МТСП обаче спорният текст не е премахнат, но за сметка на това е добавена нова разпоредба, според която, когато официалните празници се падат в събота или неделя, се почива и в първия работен ден след тях.
"Ако това се приеме, всъщност почивните дни ще се увеличат средно с 3 дни през годината. Един вид отпуската ще е 23 дни, а не 20", заяви Васил Велев. "Намалението на работните дни с 3 дни в годината означава около 1% по-малко произведен брутен вътрешен продукт, 360 млн. лв. по-малко приходи в бюджета и 1% по-ниска годишна заплата ", посочи още Велев. Той припомни анкета на АИКБ, проведена сред членовете й, според която 65% от фирмите са категорично срещу сливането на празниците с уикендите и само 12% подкрепят тази практика.
"Настояваме през годината да се почива тогава, когато е празник, и да се работи, когато е делник. На централно ниво не трябва да се прави нищо друго, но ако по места колективите искат да почиват повече дни, да го направят за сметка на отпуските", заяви Васил Велев.
АИКБ е изпратило отрицателно становище до Националния съвет за тристранно сътрудничество по предлаганата от МТСП промяна в Кодекса на труда.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени