FACEBOOK

Медиите и институциите загубиха доверие: М. Карагьозов

""Фейк нюз", "фактчекинг", "тролове"... Тези думи ни заливат отвсякъде в последните дни. Проверка на фактите се превърна във високодоходна индустрия, подобно на борбата с тероризма след 11 септември. Да, съществуват групи, които разпространяват невярна информация и теории на конспирацията. Особено при военен конфликт манипулациите се увеличават в геометрична прогресия. Никой обаче не задава един прост въпрос - защо епидемията от фалшиви новини е толкова масова? И отговорът е също толкова прост - защото мейнстрийм медиите и публичните институции загубиха доверие", заяви във Фейсбук арабистът и политолог Мариян Карагьозов.

"Писах това и при вълната от ковид-манипулации, пиша го и сега. Тази загуба на доверие се получи, защото например мейнстрийм медиите лъгаха за Ирак, зависими са икономически от собствениците си, а публичните институции често пъти обслужват не обществените, а частни лобистки интереси.

Така че без реабилитацията на политиката като възможност за служене на интереса на мнозинството от хората, без съществуването на независими обществени медии, а не рупори на правителствената пропаганда, в каквито доста от западните са се превърнали, без истинска критична и аналитична журналистика в частните медии, колкото и пари и усилия да се хвърлят за "фактчекинг", борба с дезинформацията и пр., резултатността ще е като досега - слаба до никаква. Не казвам, че не трябва да има платформи за проверка на фактите, обучения за разпознаване на фалшивите новини, но призовавам да се съсредоточим върху това да лекуваме същинския проблем, а не симптомите.

Разбира се, давам си сметка, че нито правителствата искат независими обществени медии, нито тези, които от индустрията "фактчекинг" ще са готови да се откажат от финансовите си интереси", пише още той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени