FACEBOOK

Тричането като Танц на хвърчащите

Борис Ангелов Мексико - София

Danza de los Voladores е името на прочутата мексиканска традиция, която грабва ума на туристите, когато я зърнат на живо из страната. На практика това си е нещо като нашето тричане, само че по морето ни го правят с по едно куче, а в латиностраната е доброволно, върху хора и се смята за прекрасно. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Традицията тръгва от времето на индианците. Те са измислили покачването на група смелчаци – 4 или 5, които се покачват по въжета на 30 метров прът, в момента на възлови места в столицата, по курортите и навсякъде, където е възможно са опнати метални стълбове за целта. Това са снимките ни от входния площад на историческия парк в Тулум, но имаме и от централния градски парк на Мексико сити, близо до Музея на съвременното изкуство и най-тузарската улица на 16-милионния град Реформа.


Веднъж качили се с покатерване на немалката височина, после смелчаците събират въжетата на върха и всеки се пуска успоредно с другите. Завъртат се около пръта и постепенно отпускат въжетата, докато стигнат до земята.


Атракцията е голяма, още повече, когато е съпроводена с музициране. Обикновено акробатите използват свирки и малки барабанчета, а звуците, които издават, оттекват в околността и събират зяпачи и обикновени туристи.
Накрая, стъпили отново на земята, без миг олюляване, тренираните катерачи, спускачи и свирачи обикалят, за да съберат дарения от зрителите на шоуто си.


Това е и един от малкото заслужени поводи за даване на пари в Мексико, където всички и за всички непрекъснато пишат, говорят и обясняват как трябва да им се даде бакшиш. А това е доста дост адно и не особено приятно за туристите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени