FACEBOOK

Защо на мексиканското море изкарват 10 пъти повече пари от турист на нощ, отколкото на нашето?

Борис Ангелов Мексико - София

€200-250 за олинклузив от турист на ден, без полета, на мексиканското море срещу от 8 до 20 евро по нашето море – такива са разликите в цените при една и съща категория хотели. Шестата по брой привлечени туристи страна в света се радва на многократно по-голям интерес, въпреки тази огромна разлика в цените, и наистина пречели от своя туризъм, за разлика от България, която дори няма нормална система за смятане на приходите си от посетители. Защо?


В най-посещаваната туристическа зона на Мексико – Ривиера Мая или Майската Ривиера между Канкун и Тулум няма презастрояване. Известно струпване на хотели има в Канкун, но не и няколко „линии” като при нас и в Испания. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Между Канкун и Тулум от магистралата се оформят десетки пресечки. Някои от тях са с огромни и красиви портали, други водят насред джунглата и даже по пътя отстрани стоят знаци „внимание крокодили”, защото наистина животните понякога пресичат.


Всяка от тези пресечки води до по няколко хотела, всеки от които е на практика отделен ризорт/курорт.


Всеки има собствен плаж – част от нескончаемата и прекрасна ивица със златист пясък по цялото крайбрежие.


В нашия случай – еднокилометров собствен плаж и ризорт, разделен на масова и на ВИП-зона. С триетажни постройки, обединени в центъра с общата част от десетина ресторанта (има азиатски, италиански, американски тип фаст-фууд, романтичен, основен, премиум, рибен и т.н.) и няколко бара (маргаритите, както и другите карибски коктейли, наред с текилата, рома и всички напитки влизат в цената и то са от топбрандове). Всеки може отделно да си поръча шампанско Мое или Вьов Клико, въпреки че от закуска до вечеря в ресторантите и през другото време получава съвсем безплатно нелошо испанско пенливо вино.


В заведенията на практика денонощно се сервира, при това качеството на продуктите е несравнимо по-високо от предлаганото в нашите 5 звезди ол-инклузив, то стигат дори само изобилните южни плодове на фона на изкухелите у нас, а всеки може да си поръчва и доставка в стаята.
Романтични вечери на плажа на отделни масички, под балдахини или с друга украса също са екстра, която може да си поръчате на място и да ви осигурят веднага.


Всяка е голяма поне 50 квадрата без задължителната тераса – т.е. колкото 2 стаи в прочулия се с баснословните си оферти за Нова година хотел Арте във Велинград.


Покрай плажа има прекрасна и отлично поддържана тропическа градина, в която вечер се отбива и по някой койот или енот. Туканите на плажа също са атракция, особено за децата, тук-таме се мярка плаха игуана.
Сутрин пък услужливият персонал може да ви обрули преди закуска кокосов орех и да ви го пригоди за консумация с мачете. Пълните с плод корони на палмите около басейна и навсякъде дават тази възможност.


Наоколо пък се чува чил-аут музика от дървената и покрита пътека към спха-центъра в най-глухата част на комплекса. Част от уелнеса е пренесен на плажа. Там се правят част от масажите и медитациите.


Ивицата е пресичана няколко пъти на ден от специалната охрана на ивицата. Тя се извършва с атв и комбинира представители на полицията и морския флот.
Изобщо, толкова цитираните проблеми със сигурността в Мексико, отдавна са решени, за разлика от положението у нас, нищо че сме в ЕС и НАТО, а латиносите са никъде, освен в най-престижния световен икономически клуб Г20.


Гостуващи импровизирани пазарчета на занаятчии от района, професионална програма всяка вечер на също професионална сцена с хайтек озвучаване и осветление, включително мощно лазерно, което сече и изпълненото с огромни звезди ясно тропическо небе, непрестанни дегустации на текила и мезкал – местните алкохолни напитки, спортни състезания, условия за ветроходство и други водни спортове, разнообразяват програмата.


Допълнителните услуги са в изобилие. От безплатните екскурзии до Канкун, има и специални за шопинг заради прочутите молове под открито небе на курорта, и до Плая дел Кармен – на път се избира сребро и се дегустира бутикова текила, до платените турове до всякакви уникални забележителности като последната столица на маите Тулум, едно от новите 7 чудеса на света – Чиченица, за което ще разказваме утре, морето с червен цвят до столицата на полуострова Юкатан - Мерида, до колониалния град Валядолид, до остров Козумел или Женския остров и т.н.


Дори само изброеното дотук дава представа защо ниската цена не помага на българския туризъм да привлича достатъчно пари и да печели реално, защо бизнес-класите на световните компании са препълнени с туристи за мексиканското море, защо на него имат хотели дори най-селективните световни брандове като Уолдорф Астория.

Източник: 19 минути


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени