FACEBOOK

Пъдпъдъчи, вместо кокоши яйца за Великден заради цените

В деня на боядисването на яйца за Великден днес е интересно да се отбележи, че все повече се купуват пъдпъдъчи за боядисване заради по-ниската им цена. Те вървят около 3.20 лв. за 10 броя. Докато кокошите яйца са над 5 лв. за 10 броя, обяви икономистът Невена Петрова. "Няма нищо лошо в тенденцията за купуване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и досега винаги са били скъпи", заяви Петрова. От друга страна, ситуацията показва спекулацията, която се извършва на пазара на кокоши яйца от производителите и търговските вериги заради повишеното търсене.

Поскъпването спрямо миналата година е между 30 и 50% на всички базови великденски продукти, а за част от тях е и по-високо. Агнешкото месо и козунакът се предлагат на цени от над 30 лева за килограм, а яйцата са почти буквално златни. Търговците и прекупвачите слагат двойни и тройни надценки.

Цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година котировката при производителя е 12-14 лева за килограм живо тегло. В магазинната мрежа цената за българско агнешко достига около 30-35 лева на кило. Това е с около 30% повече спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше от 20-25 лева за кг. Козунаците също са по-скъпи, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева. Докато през 2022 г. са били около 22 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени