FACEBOOK

Помага ли пиенето мозъкът да работи по-добре и отслабва ли се чрез негo

Какво да правим с времето в карантина

Учените са изследвали също предположението, разпространено и като мнение, че когато пием, и то каквото и да било, това подобрява работата на мозъка. Често за пример се дава наливането с вино на Моцарт и други гении, което според някои ги е направило хора с уникални възможности по някаква странна причина, търсена именно в напитките. Това вярване е още от древни времена, на него са посветили култа към появилия се по нашите земи Бог на виното Дионис и вакханалиите, които се смятали за стимулиращи творчеството празненства. А после римляните, следвайки същите тези вярвания, са размишлявали, събрани на "симпозиуми". Думата се превежда като "пием заедно". В съвременната култура пък е идеализирано шампанското с неговите т.нар. "мехурчета на щастието".

Изследванията показват, че не пиенето или напитката сами по себе си не са важни за мозъка, разказваме в днешния ни лайфхак за времето в карантина, или извън нея. Но наистина го стимулират гълтателните движения, които го активизират, енергизират и в резултат се раждат идеи с различна степен на гениалност или тъпота. Явно това подсъзнателно е установено от нашите предци, защото с дума "преглъщам" те свързват приемането, което пък се смята за основа на интелекта - в превод "разбиране".

Другата хитова тенденция настоява, че режимът на пиене на вода има голяма значение, ако сме решили да отслабнем ударно.
От една страна, това е вярно по простата причина, че запълването на стомаха с течност, убива апетита. Особено, ако можем да залъжем и обонянието - вече сме препоръчвали чай с ухание на шоколад, който да пиете, ако искате да отслабвате, а сте свикнали да набивате сладки работи вечер. Ще ги забравите, пробвано е от нас. На тази работа се дължи и свръхпопулрността на сорта ройбос по целия свят от няколко години - той има ухание и вкус на десерт, а си е топла водица.

От друга страна, ако имате волята да изкарате 1 седмица като три пъти на ден пиете само по половин литър вода, гарантирано ще свалите 2-3 кг, доказва нова американско изследване. При това, също доказано, няма никакво значение дали ще сложите към нея лимон, или ще я пиете без него. При д-р Емилова правят същото, но с чай, което си е също вода.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени