FACEBOOK

Помага ли изобщо колагенът от козметиката?

Какво да правим с времето в карантина

1450% ръст на продажбите е истинска сензация на фона на рекордните спадове на цялата световна икономика за година коронакатастрофа. Чудото се нарича колаген и продуктите с него.

Какво представлява това нещо, което ще видите във всяка втора реклама като синоним на чудо, стил, елегантност, нова младост и пълно щастие?
Получава се като извлек от копита и нокти на животни, а най-често - от крачетата на кокошки - знаете, че в птицекомбинатите всичко се преработва и нищо не се изхвърля, както и нищо не е естествено, освен химията. Не е шега. Научен факт е.

Смята се, че въпросният колаген, извлечен от нещо толкова неблагородно, помага за здраве и красота на човешката кожа, за ноктите и косата, за сияние и блясък. Поради което се ларсира така усилено от индустрията на козметиката, фармацията, модата и красотата.

Всичко това се получава от бульона от кокоши крачета, продаван за 10 долара на литър. Който звезди като Дженифър Анистън, участващи в пиаренето на колагена, препоръчват като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
Колагенът всъщност срекпява нашите тъкани.

И без бульона от кокошки крачета, ние - хората, го имаме естествен в себе си. Ако го гледаме като художници, ще определим формата му на спирала, на пружина. 1 мм от нея "държи" 10 кг наше живо тегло. Той прави кожата ни да бъде еластична и да не изглежда сбръчкана. С възрастта намалява производството му от нашия организъм, като към 45-годишна възраст де факто спира да се възпроизвежда.

Лайфхак:

Ако пушите, намалявате естественото производство на колаген с цели 20%.

Намаляват го също печенето на слънце продължително време, прекаляването със захар според последните американски и руски изследвания също.

Деформирането на колагеновите ни влакна се изразява в нашите бръчки.

Първите, които се хвърлят бясно към набавянето на колаген по изкуствен начин, са хората, които се дуят и позират най-много - културистите, чиято индустрия в САЩ води до бума на продуктите с него по целия свят, който вече далеч не засяга само техните продукти и добавки за по-големи мускули.

Кремовете за лице с колаген, които нонстоп ни рекламират по телевизията всъщност никак не са полезни, а освен това са и силно неефективни според учените - той трудно прониква в нашата кожа отвън, понеже има много големи клетки.

Изследвателите, които не робуват на фарма- и козметичните гиганти, са категорични: много по-добре е да си набавяме витамин Е например със зехтин, за да стимулираме или възстановим колагена, така ще получим повече ефект.

Стимулатор се оказва и нехимическия, а домашно направен бульон, ако е готвен и престоял поне 10 часа.

Преди 3 години предизвикалите колагенов бум САЩ забраниха използването на животинските отпадъци, заради риска от бяс, като по този начин се опитаха да елиминират производството на колаген за индустрията.

Учените смятат, че ако искаме истински ефект на подмладяване, без да се химизираме колагеново, трябва просто да се храним по-здравословно, да спим повече и по-качествено като спазваме правилото за 1,5 часа дигитален ботокс, което вече описахме преди дни, а също да спортуваме 2-3 пъти седмично.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени