FACEBOOK

Молекули в майчината кърма унищожават опасни бактерии

Биохимици от САЩ са открили в майчиното мляко захарни молекули, които неутрализират опасните щамове на стрептококите и други микроби, предизвикващи тежки инфекции при новородените, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на Американското дружество на химиците.

"Тези захари съществуват, откакто съществува и нашият вид, но бактериите досега не са станали устойчиви на действието им. Ако можем да разберем как действат тези вещества, тогава ще можем да създадем нови препарати на базата на тези захари, които ще могат да се използват като заместници на антибиотиците", каза доц. Стивън Таунсенд от университета "Вандербилт" в Нашвил, цитиран в прессъобщението.

През последното десетилетие биолози и химици започнаха активни изследвания на това как майчината кръв и мляко влияят върху дейността на организма при деца и възрастни. Изследванията досега показват, че кърмата съдържа различни ферменти, които помагат на организма да се бори с микроби, възпаления и играят важна роля при формирането на чревната микрофлора на новородените.

Таунсенд и колегите му открили в майчиното мляко набор олигозахариди, които унищожават определени болестотворни бактерии, които предизвикват тежки инфекции. Точните механизми на действието им предстои да бъдат изучени, но Таунсенд и екипът му смятат, че те пречат на опасните бактерии да се прикрепят към човешките тъкани и увеличават полезната микрофлора.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени