FACEBOOK

Маската ни връща към ордата: Фройд

„Маската е връщане към ордата”, пише бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Според него обезличаването, което тя носи, е пряк мост към превключване към психологията на тълпата. Става въпрос за всички възможни маски, които слагаме. На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Човекът е предразположен бързо да се настройва на вълните на тълпата. Интересно е, че скоростта и силата на това преобразуване зависят и от големината на тълпата. Тя е сравнително разумна, съставена от 5 души и абсолютно неудържима при 5000. Колкото е по-висок броят на участващите в нея, толкова по-мощно става влиянието на инстинктите и агресията, а по-малко – на анализа и толерантността.

Човекът просто „изключва” от обичайния начин на мислене, дори на действие. Както казват психолозите, подчинява се на „стадния инстинкт” (по странна ирония и имунитета учените, макар в друга дисциплина, го определят като „стаден”). Тоест, нивото рязко пада до животинско. И всеки прави неща, които дори не би си помислил иначе.

Той се подчинява на 3 основни нужди, които тълпата има:

Да дъвче

Да из/насилва

Да убива

Какво кара хората изведнъж да „озверяват”?

Според психолозите този феномен се дължи на един ефект, който може да се нарече „мирис на свобода”, т.е. образуването на човешка стихия създава илюзия за липса или помитане на всякакви правила и норми – правни, морални и други.

„Различните неврози на хората, образуващи тълпата, се превръщат в една обща невроза”, гласи професионалната позиция на психолозите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени