FACEBOOK

Лепенка, скоч, хартия върху камерата на лаптопа или тв гарантират някакво лично пространство

Вярно ли е, че нашите смарт-устройства - независимо дали телефон, телевизор, лаптоп..., непрекъснато ни следят, позиционират, подслушват и заснемат? Да, вярно е. Как да се справим с това? Отговорът на този въпрос е важният ни лайфхак днес. Заедно с още полезни съвети за гарантиране на някакъв минимум лично пространство.

Който е чел великата книга 1984, знае за телекрана - предвидения още през 1948 г. от автора Оруел предтеча на днешните смарт-устройства. В романа всеки, който се скрие от него, а това е почти невъзможно, получава наказание.

Човекът, който 75 г. по-късно ни разкри системата за тотален контрол, досущ като в 1984, на която ни подлагат чрез социалните мрежи - един от разработилите я хора Едуард Сноудън даде и ценен лайфхак как да се спасим от това по прост и ефективен начин?

Шансът ни е като залепим ивичка скоч или малка лепенка, свием парче хартия върху камерата на лаптопа, телевизора, телефона. Така няма да имаме притеснения, че някой ни заснема непрекъснато, което е напълно възможно във всеки момент. И не помага дори тъмнината.

Ако правите това няма изобщо да се притеснявате от фишинг - съобщенията, които понякога получаваме по мейла, че ако не платим в даден срок немалка сума пари, до всичките ни контакти ще бъде пуснат клип какви ги вършим, когато сме у дома насаме, или в офиса и т.н.

Тези, които ги пращат са като телефонните измамници - в 99,999% от случаите те нямат нищо срещу вас, но ако се вържете и почнете да си кореспондирате, дори да не дадете пари, ще ви вкарат вирус в устройствата, които най-често са свързани, а ако сте във фейсбук, това става и съвсем нарочно - уж за удобство. Оттам и пътят до кредитните ви карти, хеле ако си дъргите удобно записани пин-овете, е твърде къс.

Но, ако сте милионер, банкер, държавник или друг вид човек с влияние, заплахата може да не е проста измама, а сериозна заплаха.

И в това, както при другото събиране на данни и информация в нета, и в социалните мрежи в частност, далеч не винаги водещи са тайните служби - в по-голямата част от случаите действа корпоративният сектор. Особено в междуфирменото разузнаване.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени