FACEBOOK

Безглутеновото хранене е вредно, освен за 1% от хората, които имат целиакия

Манията за безглутенови храни е обхванала мнозина напоследък, но всъщност това никак не е полезно, доказват учените. Понеже днес и през следващите дни ни предстои да хапваме питки, щолени, панетоне, баници, баклава и всякакви други тестени изделия, пък и в по-големи от традиционните количества, ви поднасяме този успокояващ лайфхак.

Жан Мишел Лесьорф от Института Пастьор обяснява защо не е добре за организма безглутеновото хранене. То нарушава микрофлората на организма, което води до много други сериозни рискове от лоши заболявания. Само напомняме, че тя е тясно свързана включително с имунната система, а оттам скача рязко рискът от коронавирус например, когато й вредим. Глутенът е пшеничен белтък на пръв поглед, но всъщност става въпрос за съюза на 21 изучени белтъка с витамини и минерали, които са жизнено важни за здравето на целия организъм.

Само 1% от хората страдата от автоимунното заболяване целиакия, което им пречи да усвояват добре глутена, поради което за тях не е добре да ядат пшеница и другите зърнени култури, които традиционно използваме за тестените изделия. Но пък могат да пробват с ориз или царевица.

За всички останали не само не е опасно, рисково или вредно, важно е и е задължително да ядат глутен.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени