FACEBOOK

Кметът на Красно село платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с К19

Скандал избухна на финансовата комисия към СОС, след като кметът на "Красно село" от Демократична България Росина Станиславова отказа да отговори какви средства са получили тя и хора от екипа ѝ по европейска програма по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, пише Offnews.

Целта на проекта е да подпомага засегнати от КОВИД -19, като на нуждаещите се се предоставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост. Услугите на гражданите в нужда са предоставяни в работни дни от средата на май до края на 2020 година на близо 230 граждани.

В общинския съвет е получена жалба, в която се казва, че по време на изпълнение на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители „крупни суми“ от бюджета на проекта.

Районният кмет отказа да отговори на председателя на комисията Георги Георгиев как са разпределени средствата по проекта. По време на заседанието стана ясно, че между двамата са разменяни официални писма, но до изясняване на парите не се е стигнало. Станиславова настоява Георгиев да идентифицира жалбоподателя и неговите засегнати интереси по случая, преди да предостави исканата информация за сумите. Мога да накарам счетоводството да провери, отговори районният кмет на въпроса колко пари са изплатени на нея и служители на района.

Парите, които са изплатени на Станиславова и екипа ѝ, са 104 000 лева, което е около 1/3 от сумата по програмата, стана ясно още на заседанието.

Председателят на групата на Демократична България в СОС Методи Лалов бе катогоричен, че когато общински съветник пита официално, отговорите трябва да бъдат ясни и конкретни. Гражданите и съветниците от ГЕРБ искат да чуят конкретни суми, обърна се той към Станиславова и я призова да предостави информацията, защото "когато са спазени правилата и е положен труд, няма нищо нередно".

Той настоя да бъде изискана информация от всички столични райони как са разпределени средствата по програмата за "Патронажна грижа".

Росина Станиславова обясни за OFFNEWS, че не е отказала информация, но жалбата трябва да съдържа три имена, адрес на жалбоподателя и други данни, за да бъде наистина жалба. В случая има само две имена и имейл адрес, което е сигнал, а не жалба, обясни районният кмет. Това е партенка, набеждаване, каза още г-жа Станиславова и допълни, че не е получавала никакви "крупни суми". По проекта, надграден вече с "Патронаж +", работят 30 човека с трудови договори на 4 часа, обслужваме 225 човека всеки ден, обясни Станиславова.

Тя е получавала пари като ръководител на проекта - брутно половин заплата над основната си. Колко точно е сумата Станиславова не пожела да каже.

Тя допълни, че информация по проекта "Патронажна грижа" е предоставена на Управляващия орган по програмата и кмета Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени