FACEBOOK

Как МОН даде за 11 899 лв. имот, продаван сега за €1 млн., при шеф на собствеността - сегашния бос на КЗП

В криминалния сериал на 19 минути за Кръга Вълчев, както го определи известната тв водеща Люба Кулезич, стигаме до един прелюбопитен епизод. В момента се продава парцел и сгради в парк Витоша за 980 000 евро или 1 9116 713,40 лв. Той е с площ 6, 475 дка и се рекламира като „имот с инвестиционна стойност, подходящ за частна резиденция, както и за база за планински отдих и туризъм.

Интересно е, че той е продаден от държавата за 6083,86 евро или 11 899 лв. Прави по 94 цента или 1,84 лв. на квадратен метър. В това число 6-те декара и сградите на някогашния лагер Танчовица.

Това става през 2007 г, като продавач е Министерството на образованието . Министър по онова време е Даниел Вълчев, а директор на Дирекция Държавна собственост и инвестиционна политика е сегашният шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. По същото време неговата бъдеща кума Лилия Николова, бъдеща съпруга на най-добрия му приятел Крисимир Вълчев – сегашен министър на образованието, е член на политическия кабинет на министъра.

А нейната най-добра приятелка и съдружничка Мария Маргаритова – бъдеща съпруга на Димитър Маргаритов, е в борда на министерското дружество на Академика – спорт, стопанисващо точно лагери като продадения на безценица.

При такъв подвиг в продажбата на безценна земя и сгради на държавата, Маргаритов е издигнат след Тройната коалиция, вече в кабинета Борисов 1 за директор на Дирекция Обществени поръчки в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Само напомняме, че това е времето, когато се определят строителите на така качествените родни магистрали, които още от старта си и до ден – днешен дават яки дефекти – вземете лотовете на Тракия, вземете колко пъти прекрояваната Марица, продължението на Струма, кратката, но затова пък толкова ремонтирана 19-километрова Люлин.

Все поръчки, все доказателства за професионализъм, все усвояване на милиарди от правилни олигарси. Най-усвоявалият от тях – босът на Агромах, наследил пътния бизнес на Георги ГерБов си отиде без време неотдавна. Тогавашният шеф на АПИ и бивш кадър на същата фирма чака съд, а отдавна е клиент на прокуратурата.

Сигурно след допускане на гаф, Маргаритов е понижен да експерт, но отново по обществени поръчки в любимото на Цветан Цветанов Ръководство въздушно движение, където бяха трудоустроени мъжът на Цецка Цачева, дъщерята на Веско Маринов, половинките на видни секретарки и шофьори на вождове на ГЕРБ, заради космическите заплати на чиновниците в държавното дружество.

Когато съпругата му става шеф на кабинета на Меглена Кунева като вицепремиер в Борисов 2, Маргаритов е издигнат от партията ДБГ със заместник – председател тогава Даниел Вълчев, за шеф на Комисията за защита на потребителите. С целия този актив от бранене на интересите на данъкоплатците с чудесни продажби на безценни държавни имоти буквално за центове и с такива изрядни обществени поръчки.

Сериалът продължава!

Купува по €500/кв. мезонети в центъра на София

Маргаритов и съпругата му Мария Карабельова-Маргаритова декларират пред КПКОНПИ 1, но всъщност имат 2 мезонета в сърцето на София, като е видно от Имотния регистър, на престижния булевард Стамболийски и то на около една – трета от пазарната цена. Те са съседни като единият - № 47 от 76.35 кв. м. и вторият - № 48 от 74.43 кв. м., а към всеки от тях в плюс - и прилежаща огромна тераса, която вдига площта до 115 кв.м на цена по 500 евро на квадратен метър. Според брокери на недвижими имоти, цитирани от Банкеръ, един квадратен метър в района струва поне три пъти повече - между 1400 и 1600 евро, според сайтовете на агенциите за недвижими имоти.





Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени