FACEBOOK

65 мними пациенти за 238 667 лв. в Правителствена болница били "техническа грешка": Проверката

"ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА

Правителствена болница е върнала по сметката на РЗОК - София над 230 хиляди лева за отчетени през ноември фиктивни пациенти. Прокуратурата ще проверява кой е подписвал мнимите лежащо болни с „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За други надвзети 139 528 лева директорът е получил констативен протокол. Това се вижда от отговора, получен по Закона за достъп до обществена информация по сигнала ми до НЗОК от 6 януари.

Още подробности:

Техническа грешка. Така от МБАЛ Лозенец, по-известна като Правителствена болница, обясняват в писмо до Здравната каса отчетените, но неслучили се хопситализации по клинична пътека 20.1, за м. ноември миналата година. За декември няма изплатени суми.

„Предстои договора с МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека 20.1 /“Емболия и тромбоза на долните крайници“/ да бъде частично прекратен“, се казва в заключението от проверката.

Според проверката, болницата е получила 238 667 лева за 65 отчетени пациенти, наречени "техническа грешка". Болницата е върнала сумата обратно по сметка на РЗОК на 8 януари – два дни след подадения от „Алтернативата“ сигнал и в деня на назначаване на проверката от НЗОК в болницата. Проверката е започнала реално на 11 януари и е завършила на 29 януари 2021г., става ясно от отговора. От болницата заявяват в официално писмо до РЗОК, че техен служител е допуснал техническата грешка, преди проверяващите да са стъпили в Правителствена.

Какъв тип е „техническата грешка“ и как е допусната 65 пъти, от проверката не е изяснено.

По данни от сигнала, става дума за десетки пациенти, минали през болницата за профилактични прегледи, по линия на допълнителното си здравно осигуряване, а впоследствие описани и отчетени като хоспитализирани по спешност с „Емболия и тромбоза на долните крайници“. За всеки един от тях, за еднодневен престой, болницата би трябвало да получи 3671 лева от Здравната каса.

Проверяващите са проверили 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. От тях, изплатени по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“, има през ноември, като от болницата признават, че за 65 случая е допусната „техническа грешка“ и връщат получените 238 667 лева.

Неясно защо проверяващите са събрали само 7 декларации от пациенти, които заявяват и писмено, че на датите отчетени като пациенти, са били само на профилактични прегледи.

За тези седем души проверяващите отбелязват, че съществуват документи, подписани от тяхно име в болницата. Кой ги е подписвал, евентуално ще установява прокуратурата.

Проверката установява още 38 случая, за които болницата е получила суми, без основание, в десет случая в историята на заболяването липсват изследвания, в друг случай не е спазен лечебният алгоритъм, а в 23 от проверените истории на заболяването, болницата е в нарушение на националния рамков договор. За тези констатирани нарушения, проверяващите са сметнали като надвзети 138 528. 40 лева. За тях управителят на МБАЛ „Лозенец“ е получил протоколи. Какво следва от тези съобщения на контролния органи и дали ще се превърнат в наказателни постановления, в обобщението от проверката, не се съобщава.

Проверяващите от здравната каса са събрали само 5 писмени декларации от хора, които са отчетени като пациенти, но не са били такива. След края на проверката, са получени още две декларации. Те са на участвалите в репортажа на „Алтернативата“ Боян Бакърджиев и Гергана Христова. И двамата разказаха в предаването, че са получили обаждане от служители на Здравната каса, пред които са заявили в телефонен разговор, че не са лежали в болница, а само са били на преглед. Обещано им е, че ще получат декларацията, която да попълнят, на електронната си поща, което не се е случило.

Христова и Бакърджиев попълват анкетата след като настояват да го направят и отиват на място при проверяващите от НЗОК.

Защо проверяващите не са събрали писмени декларации от 65 души, отчетени като "техническа грешка", както и от останалите установени като записани, но нелекувани, не става ясно.

Отговорът, който цитирам, е получен по Закона за достъп до обществена информация /изх. 24-03-18/09.02.21 с обратна разписка/. Подписан е от управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. д-р Петко Салчев и още петима служители на институцията.

Моята предварителна проверка показа, че хората, записани като пациенти, приети по спешност, са представители на поне 5 големи фирми. Всички те заявиха, че биха свидетелствали пред разследващ орган. Пиша всички подробности тук, както обещах преди два дни. Репортажи по този казус - в предаването #алтернативата от 2 и 10 февруари", съобщи Миролюба Бенатова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени