FACEBOOK

Ул. Мечово усое от Палма до Извора

Прехласвали сме се пред дарбата на общинския гений кръстител – този незнаен воин на словото, но той е надминал себе си дори само в названието на уличката Мечово усое. Така се нарича основна пряка на главната улица на софийския спакурорт Горна баня. Говорим за меандриращия с 3 големи леви завоя бул. Никола Петков, бивш Петко Напетов.

Той ту е част от Околовръстния път, ту му е пряка – от кръстовището преди Дипломатическия клуб и Ортопедията през моста, навлизащ във вилния квартал и с последната чупка, водеща до края му. Е, точно там Мечово усое сече булеварда. Защо Мечово не е ясно? Наоколо мечки няма, а в планината Люлин, в чиито нозе е Горна баня, май и не е имало поне от век и половина. Камо ли при улицата в долината. Защо усое?

И това е тайна, понеже улицата е в ниското, върви на юг към Витоша и си е слънчева. Обаче името и е поетично. Особено като имаме предвид двете преки, сечащи пътната артерия с нелоши къщи. Едната е ул. Палма – и такова „животно” тук няма.

Другатата е ул.Извора, също отсъстващ. След кратко прекъсване, ул. Мечово усое продължава и пресича също ул. Ехо, та и Манастирската кория, чак до танковата казарма, наричана вече Военна база – и това ще да е майтап предвид ситуацията й.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени