FACEBOOK

Ул. Майски ден е актуална и тази седмица

Няма сега да се заяждаме с общинския гений кръстител дали Майски ден е най-умното название за улица в София, което човек може да измисли при толкова непочетени с табели на пътни артерии велики личности на града и на държавата.

Истината е, че тази седмица започва с дни, които ще се усещат като майски, нищо че е краят на февруари. Днешните 12 градуса във вторник ще скочат до 16, а в сряда – чак до 17, което без всякакво съмнение е температура като за разгара на пролетта.

При положение, че и минималната е 7 градуса, тоест далеч над обичайните за февруари отрицателни стойности, поради които в народа е известен с прозвището Малък Сечко. Иначе пряката се простира от ул. Орион – защо ли е наречена точно така, до ул. Цветница, на която специално ще отделим внимание след 2 седмици, когато ще й дойде времето в годината.

Всъщност, наличието на ул. Цветница прави донякъде видима известна логика за ул. Майски ден, макар празникът на китките май никога да не се пада през май, а обикновено да се отбелязва през април. На средата Майски ден е пресечен от ул. Тома Давидов – ловчанлия, превърнал се в македонски деятел. И от Луи Пастьор, чието присъствие е необяснимо в тази шарена компания, при успоредни с имена бул. Сливница и Партений Зографски. Пълна липса на малшанс, както казват спортините коментатори.

автор: СЛАВА


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени