FACEBOOK

УЛ. ЧУМЕРНА НАСРЕД КВАРТАЛА НА РЕКИТЕ

Улица Чумерна е кръстена с това строго и свъсено име на връх, среден по височина в Средна Стара планина, което я прави нелогично присъствие в една махала, където пътните артерии носят имената на основни наши реки.

Главната на квартала е ул. Искъра, пресечена от Дунав и успоредна на Росица. Именно при последната, на ската под хълма на бул. Дондуков, чийто връх е базиликата Св. София, започва и улица Чумерна. А свършва тя при ул. Ангиста, за която ще говорим в друг наш брой - и това е име на река.

Още от „извора”, при ул. Росица, вдясно има прекрасна стара къща, после на ъгъла – читалището пак от дясно, детската градина вляво, и така до края. Вярно, мутробарокът се е намесил, но доста по-културно от другаде, в архитектурния ансамбъл от различни епохи през последните сто и малко повече години. 19 минути за пореден път лансира идеята точно тази махала – от Женския пазар на запад до бул. Васил Левски на изток и от бул. Дондуков на юг до бул. Сливница на север да бъде превърната маркетингово в Стария град на София, защото сме единствената столица без такъв.

Да бъдат реставрирани нейните прекрасни къщи, които са оцелели след 29 години вилнеене на безправна и безкултурна строителна треска. Да стане махалата, също като Капана в Пловдив, средище на артистичния дух и накръчмарското изкуство. И сега има по малко от тези работи, въпросът е да стане по много.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени