FACEBOOK

УЛ.ТИРАНА С 2 ПРАВИ ЪГЪЛА СЕ МУШКА ПОД БУЛ. БРЮКСЕЛ, ЗА ДА ДОКОСНЕ БУЛ. КОЛУМБ

Няма нормален човек, който може да даде разумно обяснение на географските наименования на улици и булеварди в жк Дружба. Хайде, това, дето булевард Брюксел води и връща от летището, има някакъв смисъл, както и че успоредната му се нарича Христофор Колумб – явно велики географски открития правим, като се пуснем по булеварда. Именно под единия и до другия стига пътната артерия, за която разправяме днес.

От улица с фирменото название Датекс при ъгъла й с грозната пряка ул. Илия Бешков, наречена на един от естетизаторите на нелицеприятното в нашето художество, кой знае защо общинският гений кръстител е дръпнал една крива, която е назовал Тирана. Първо прави впечатление планирането: тя е принудена на два пъти да направи прав ъгъл, за да заобиколи блок като стена, сравнително по-нов от околните панелки. И това с едничката цел да се простре покрай знаменитото езеро на жк Дружба, което – в интерес на истината – беше пооблагородено напоследък с фонтани, светлини и звуци по волята на живеещ близо министър от кабинета Борисов 3.

Безрадостният пейзаж на квартала обаче си остава. После ул. Тирана, незнайно защо кръстена на албанската столица, при положение, че ни липсват ул. Рим, Виена, Берн, че даже и Берлин, а уж сме първи послушници на Меркел се стрелка към бул. Брюксел, но си стои едно ниво по-долу от него, та сякаш над нея прелитат птиците от декорираната с тях шумоизолираща ограда. По този повод – в следващото издание на рубриката четете, че вероятно покрай финансирането на ГЕРБ от баварските консерватори, имаме ул. Мюнхен в София, за разлика от артерия, кръстена на федералната столица на Германия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени