FACEBOOK

УЛ. ЗЛАТОВРЪХ МОЖЕШЕ ДА СЕ КАЗВА ЙОРДАН МАТЕВ

Златовръх, както се казва възлова артерия в Лозенец, не е име на планина или възвишение. А на село. И то сравнително ново название – от 1934 г. за населеното място, което преди се е казвало Арапово и се намира недалеч от Асеновград. То не е забележително абсолютно с нищо. Даже близкият манастир не се води Златовръхски – а колко хубаво би звучало.

Викат му Араповски. По този повод, дали не би било по-добре улица Златовръх да бъде кръстена на най-свидния, както се казваше навремето, син на тракийското село. Това е народният артист Йордан Матев. Не се сещате кой е той? Великият актьор в ролята на Борис Морев в Тютюн, който прави класическия филм заедно с Невена Коканова.

И двамата стават суперзвезди именно след излизането на ненадминатата продукция на Никола Корабов на екрана. Дали заради славата, но знаменитият премиер на Народния театър се пропива и инфаркт го покосява в гримьорната едва 40-годишен и го убива. Не само на него нямаме кръстени улица в София, където има пътни артерии, наречени Младежка искра или Папрат.

Няма улици и на имената на други наистина народни артисти: от Георги Черкелов и Любомир Кабакчиев, през Велко Кънев и до Тодор Колев, но има улица на „неговия приятел” Франк Лойд Райт, както вече сме писали. Даже на най-голямата българска попзвезда Емил Димитров – заслужил артист, както гласеше титлата му при соца, нямаме улица.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени