FACEBOOK

УЛ. Д-Р КАЛИНКОВ МОЖЕШЕ ПОНЕ ДА ИМА МАЛКОТО МУ ИМЕ НА ТАБЕЛАТА

Ул. Д-р Калинков в Зона Б5 е една загадка, която разкрихме от интерес към намиращ се там ресторант. Защото обичайните названия на улици носят и малките имена на увековечените по този начин забележителни личности. Чудейки се кой ще да бъде този герой, спряхме се на някогашния кмет на София д-р Калинков, Георги Калинков, бесарабски българин и юрист.

В нашата книга Кметовете на София неговото управление на града е отбелязано като тежко, тъй като България точно е загубила Първата световна война, разорена е, войнишкото въстание предизвиква абдикацията на първия цар на Третата ни държава Фердинанд и всичките тези неща се случват в първите дни на кметуването на Калинков през  1918 г.

Той идва на смяна на първия кмет-журналист Ради Радев, който смело е отнел френската и белгийската концесия за тока и трамваите и е написал девиза на София и до днес: Расте, но не старее. Обруган е, чужденците като победители си връщат грабежите. За две години новият кмет чисти в буквален и в преносен смисъл, а след оттеглянето си от поста направо се пенсионира.Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени