FACEBOOK

СБЪРКАНОТО ИМЕ НА УЛ. жЕтварка

Правописният речник на българския език ясно показва, че правилното изписване е жЪтварка. Обаче в София улицата се нарича жЕтварка. Какво е изобщо това име за пътна артерия в кв. Изгрев. Много странно е например, че в този квартал, при това досами дъновисткото светилище, няма улица Петър Дънов.

Пък той е сред малкото световно познати българи. Обаче има ул. жЕтварка. Забележете как започва тя откъм Латинка! С китайското посолство. И как продължава след пресичането на ул. Жолио Кюри – с немското посолство в хепи соц стила на ГДР от 80-те години – познава се по кафевите матови стъкла – запазена марка бяха на Източна Германия.

А на другия ъгъл на Кюри и жЕтварка – как звучи само, е не по-малката площ на едно от зданията на руската мисия. Парад на великите сили, ако трябва да обобщим. И всичките им къщи – все соц. В малката си най-долна част ул. жЕтварка продължава с някоя и друга къща. Всичките, Слава Богу, са с прекрасни дворчета, които ще се раззеленяват. И нямат общо с мутробарока. И така до бул. Самоков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени