FACEBOOK

ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС: УЛИЦА ПЛАНИНСКО ЦВЕТЕ В ДОЛИНАТА НА УЛ. ЕМБОРЕ

Как е възможно в най-равната и нископоставена по надморска височина част на София да има улица Планинско цвете? Вие ще се питате, а общинският гений – кръстител едва ли ще може да отговори! Но пък е позиционирал планинското цвете в Орландовци до Централните софийски гробища. Можеше улицата да бъде наречена Тъжно цвете или Бяло цвете във връзка с локацията.

Ала не би. Интересни са и имената на пресечките. Ако Снежник и Войвода са оригинални, но все пак традиционни, какво ще кажете за улица Емборе. Освен име на село в гръцка Македония, това е може би първия човек, който се бори за българския език и характер на историческата област, поделена между нас и комшиите.

Истинското му име е Димитър Василев, а другия прякор – наред с Емборе, е ... Македонски. През 1871 г. пише знаменателна статия. Озаглавена е Пож македонския въпрос. Според категоричния автор: „Македонците не са цинцари или някакъв друг народ, а чисти българи”.

Рече и отсече. Заради статиите си е убит при противоречията във ВМОРО, дненс ВМРО от деец на организацията на име Гещаков, защото защитава тезата си, че Македония трябва да бъде част от Княжество България, а не автономия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени