FACEBOOK

Как бъдещето на ул. Шишман не като „главната на Китен” свали политически маски и какво спечелиха сами хората от улицата

19 минути отдавна пише за ул. Шишман и как никой не чува гласа на хората, които живеят и работят там, когато взема някакви решения за нейното бъдеще. През последните дни духовете съвсем се разбуниха, покрай обществено обсъждане на течащия там ремонт. На 26 май имаше разговор между глухи: от една страна – представители на общината, и от друга - организацията на хората, поставящи своите конкретни проблеми, които уж били обсъждани или трябвало да бъдат обсъждани в бъдеще.

Това бе видяно като повод от двама неуспели кандидат-кметове – Игнатов и Бонев, да покажат истинските си лица на гражданите.

Именно двама от тях – една работеща и един живеещ на ул. Шишман, цитираме по-долу. И двамата десни хора, и двамата са изявени критици на ГЕРБ.

В петък кметът Фандъкова се срещна с организацията на „Шишманци”, за да поеме ангажименти по техните искания, за което също я цитираме.

Александра Божкова, работи на ул. Шишман:


„Налага се за първи път в живота си да застана на страната на госпожа Фандъкова.

За протокола: фирмата, за която работя, само би спечелила, ако Шишман стане пешеходна улица.

Но истинска пешеходна улица, като най-добрите европейски образци.

Това, срещу които живущите възразиха, а отговорният и далновиден бизнес ги подкрепи, е превръщането й в “главната на Китен”, каквато е в момента Витошка.

Фактът, че двама неуспели кандидати за кметове нямат никаква представа от градско планиране, ме изпълва с ужас.

Да не се лъжем. Госпожа Фандъкова и екипът й вече 10 години показват, че и те са боси в тази дисциплина. Наясно съм, че решението да се откажат от проекта за ремонта на Шишман е продиктувано от притеснения за политическото им оцеляване. Но го приветствам и съм възмутена от опитите на Игнатов и Бонев да го употребят за користни цели.

Ако искате да направите нещо полезно за този град, изнесете стадион Васил Левски от центъра и го трансформирайте в огромен подземен и надземен гараж. Дотогава, налягайте си парцалите и се дръжте прилично”!


Проф.д-р Стефан Попов, живеещ на ул. Шишман:

 


”За съжаление проблемът с Шишман набързо се засили в брутална политическа посока. Протестът на живущите бе използван от две персони с необуздани амбиции за кметския престол, варненският архитект Б. Игнатов, и активистът на Спаси света Б. Бонев. В цели оргии от постинги г-жа Йорданка Фандъкова е наричана какво ли не, включително, неудобно ми е да го изпиша "простакесата от Московска". Това пропадане към дъното на всяко говорене е позорно, срамно и не отговаря на целите на недоволните от улицата. Никое обвинение не взема предвид действителния дебат.

Съпротивата на Шишман и карето се състоят в нещо просто: недопускане навтори бул Витоша, с кръчми, деноношен шум, пиянски оргии, запушване на тротоари от тротоарно право за заведения, мръсотия и т.н.

Оказва се, че за г-н Игнатов бул. Витоша бил образец за прекрасна улица, така е написал бившият кандидат за кмет на Да, България, получил най-много гласове от същото каре. Това не е за забележителна нелепост, избирателят да си помисли добре.”

Кметът Йорданка Фандъкова:

„Днес се срещнах с представители на живущите и бизнеса от ул. Цар Шишман, чиято реконструкция започнахме. Общата ни цел е да реализираме първата в София улица с успокоено движение, която да е приветлива и удобна за всички.

Двата конкретни въпроса, които обсъдихме и които притесняват гражданите, са поставянето на кашпи и декинги за маси към заведения, както и паркирането от лявата страна в някои от участъците.

Конкретните ангажименти, които поемам и ще изпълним са:

1. Декинги, кашпи и маси няма да има.
2. Ляво паркиране няма да има. По цялата улица местата за паркиране ще се от дясно по посока на движението.

Обсъдихме и засаждането на дървета, което заради тесния профил на улицата не може да се изпълни навсякъде. Ще проверим всички възможности за оформяне на посадни места, които на следващи срещи ще обсъдим отново с гражданите. Промяна на височината на бордюрите на този етап би довела само до значително забавяне на изпълнението на целия проект и загуба на европейски средства.

Благодаря на Рубен Лазарев, Венцислав Банчев, Алекси Цветков и всички от групата Ремонт на Шишман за времето, което отделят на проекта и за градивната комуникация. Те поставиха и други въпроси, свързани с организацията на движението и паркирането в района, по които разговорите ни ще продължат.

Убедена съм, че моделът на комуникация и работа, който създаваме заедно, ще е добър пример и устойчив модел и при другите ни проекти. С диалог и откритост винаги се намират верните решения.

В крайна сметка, ул. Шишман е толкова тясна и ни учи да сме близо”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени