FACEBOOK

Защо ул. Проф. Вайганд, каква е връзката й с инвеститорските езици и завода на Фолксваген?

Трябва ли българите да учат езика на турските и на другите чужди инвеститори е въпрос, по който чак Външното ни министерство се изказа, привиквайки съответния посланик заради негови думи по темата.

В очакване на завод на Фолксваген у нас, за който пък сигурно на 5000 софиянци ще им се наложи да учат немски, за да работят там, ако стане изобщо, нека погледнем към една германска и то нАучна улица в столицата.

Нарича се Проф. Вайганд. Ще попитате кой пък е той? Густав Вайганд през 1908 година публикува Лингвистичен атлас на румънското езиково землище, а през 1923 г. Етнография на Македония. Негови любимци са армъните – един от малко познатите етноси, населяващ България и то недалеч от София.

Вайганд е член-кореспондент на Румънската академия (от 1892 г.) и на БАН (от 1902 г.), член на Македонския научен институт в София. Участва в подготовката на Албум-алманаха Македония през 1931 година.

Негова е идеята за т.нар. Балкански лингвистичен съюз. И не е за чудене защо той има улица на свое име в София, па макар сред панелките на непрестижния жк Красна поляна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени