FACEBOOK

Соня Йончева събира световни звезди в София

Световноизвестната българска певица Соня Йончева ще събере елита на музикалната сцена в София за специален сезон, наречен Съкровени гласове

Веднъж в месеца от октомври 2023 г. до месец май на 2024 г. нейната продуцентска компания SY11 ще представя у нас някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена с рецитали и тематични програми, включващи значими композитори и произведения. В първия сезон Съкровени гласове са включени 7 рецитала. Откриващата гала на 27 октомври в зала България ще е посветена на тангото.

Световноизвестният уругвайски баритон Ервин Шрот ще пристигне за първи път в София по покана на Йончева, за да представи една от най-популярните си програми, с която обикаля света. Тя е вдъхновена от тангото, което се ражда в Уругвай преди да бъде пренесено я Аржентина. Шрот се смята за един от най-добрите интерпретатори на танго днес в света. Ервин Шрот стана популярен преди години и с оригиналната си интерпретация на главната роля в операта "Дон Жуан".

Този сезон той отново блести с нея в репертоара на Кралската опера в Лондон. Последно Шрот беше гледан у нас в края на миналата година в специална прожекция в НДК от поредицата OPERA IN CINEMA. Българските меломани се насладиха на спектакъла „Три звезди в Берлин“ с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот, които изпълниха произведения на Моцарт, Пучини и Верди.

В афиша на сезон Съкровени гласове са включени още италианската звезда Фреди де Томазо с рецитала „Под звездите на Наполи“ през ноември,  Якуб Орлински  с рецитала с пиано „Прощаване“, Фатма Саид и „Египетско слънце“, през март, Елза Драйзиг и „Северно сияние“ през април и Клементин Марген с рецитала „Париж и нощта в края на май 2024 г.

Соня Йончева ще представи на 2 декември своя нашумял рецитал, носещ името на предишния й албум Прераждане заедно с фестивален оркестър „Изкуството на барока“ с диригент Зефира Вълова. За първи път Йончева изпълни този рецитал при голям успех на фестивала в Залцбург преди няколко години.

„Този интересен рецитал изнесох по време на пандемията в Залцбург и видях хора да излизат от залата с насълзени очи. И знаете ли защо? Защото бях включила в програмата една българска народна песен – „Заблеяло ми агънце“. Те не разбираха текста, но очевидно бяха трогнати от самата мелодия и цялата красота на българския фолклор. И за мен всичко това беше много вълнуващо“.

Сезон Съкровени гласове е замислен като паралелен минисезон в зала България, който ще представя предимно певци в един по-интимен формат. Йончева е почитател на камерната музика и обича да изнася рецитали само с един инструмент, например лютня. Певицата признава, че й се е случвало в богатата си кариера да пее само с китара или с малък оркестър от барокови музиканти.

“Намирам тази форма на представяне много интересна, защото публиката се докосва до нас по един по-директен начин. В обичайното оперно представление има декори, перуки и много други условности, през които е трудно да видиш човека, докато рециталът скъсява дистанцията между артиста и зрителя в едно общо, съкровено съпреживяване на изкуството“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени