FACEBOOK

Отиде си Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова – едно от най-ярките присъствия на сцената, в ефира и в живота. 

През последните дни тя е била настанена в "Пирогов". От лечебното заведение съобщиха, че Лолова е починала вследствие на мозъчносъдово заболяване минути след 21 ч. на 22 март. Тя е постъпила за лечение в "Пирогов" на 6 март с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта.

Лолова е една от най-известните комедийно-сатирични актриси в България през последните десетилетия. Тя е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други големи актьори.

"Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше дяволито и на шега актрисата, припомня БНР.

Член е на СБФД (1987). Носител на наградите: Заслужил артист (1972); Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюза на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюза на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „Аскеер за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) в филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени