FACEBOOK

Избраха най-добрите хотели в България, имаме бум на американски туристи

Третото издание на Българските туристически награди определи с гласуване на международно жури кои са най-добрите хотели в България тази година в пратньорство с Министерството на туризма и ОП Туризъм – София. Най-добър градски хотел е „Хаят Риджънси” в столицата, а най-добър крайбрежен е „Роял Касъл Дизайн енд Спа”.

Приза за Зелен/СПА хотел на церемонията в НДК взе „Пирин” в Сандански, а сред бутиковите хотели е отличен пловдивския „Галерия 37”. Живко Иванов, който управлява собственостите на холдинга, обединяващ „Интерконтинентал”, „Хилтън” и „Роял Бийч Барсело”, стана Хотелиер на годината, а туристическа агенция 2022 е „Емералд Травъл”. Призовете им бяха връчени от министъра на туризма Христо Проданов. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която взе предишната Българска туристическа награда за Дестинация на годината от името на столицата, предаде щафетата и статуетката на Велинград.

 Това са и двата града с най-много хотелски нощувки в цялата страна – 1 300 000 за София и над 700 000 за Велинград. Тъй като след наградите се проведе и конференция „Българският турист: Ключът към сезон 2022” на представителите на бизнеса – собственици и генерални мениджъри на най-добрите хотели в страната с институциите, важно е да се знае, че и в двата града преобладават родните туристи. В  София през последната година те са били 52% от гостите, докато във Велинград са над 95%.

В столицата водещи по нощувки, направени от чужди гости изненадващо са американските туристи, които иначе са втори като брой посетители. Най-много хора са дошли от Германия. Спад имаме на гръцки, сръбски и британски гости. Нощувките на чужденци са 14% повече, отколкото на български туристи.

Кметът Фандъкова и министър Проданов пред бизнеса си обещаха сътрудничество между институциите за вкарване на всичките над 3000 апартамента и стаи в София, които се отдават през платформи в регистър, защото едва 518 от тях в момента работят легално като плащат съответните данъци и такси.

В рамките на дискусията бизнесът предложи много идеи на държавната и местната власт какви допълнителни услуги могат да се предоставят, за да бъдат привлечени повече български и чужди туристи в София и в България.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени