FACEBOOK

Ванга – световният феномен №1 на 20 в. според руския Първи канал

Разкрива стаяван от близките му опит за самоубийство на Живков, другарува с учителската водачка Янка Такева

България вече четвърт век след смъртта на Ванга не използва името й като огромен туристически ресурс, а оттам като шанс за развитие на цял един не най-напреднал свой регион. На 31 януари се навършиха 110 години от рождението на Петричката врачка, която руският Първи канал нарече „Най-големия световен човешки феномен на 20-и век”.

И й посвети по този повод документални филми, излъчени следобед и дори специално дискусионно студио в своя неделен вечерен праймтайм след централните новини Время, в рамките на супер гледаното предаване на Максим Галкин – комик №1 на страната и съпруг на нейната най-популярна поппевица Алла Пугачова.

Възлов момент беше прогноза, приписвана на един от гостите на Ванга, и произнесена от него в друго предаване на официозния канал на Кремъл през декември 2019 година – 2 седмици преди светът да научи за коронавируса. Предсказанието гласи, че през 2020 г. светът ще бъде завладян от неизвестна пандемия, която ще го пренареди.

Не само руските, но вече британските и дори американските медии разнасят славата на Ванга, като й приписват пророчества, с които искат да заинтригуват своята аудитория. Изглежда невъзможно Петричката врачка да ги е изрекла, като се има предвид, че тя си отиде от този свят през лятото на 1996 г. А според близките й и учените, които я изследваха, през последната година, а и изобщо през петилетката преди смъртта й, нейните сили са тотално отслабени.

Преди това резултатите от правените на феномена тестове показват, че Ванга успява да предрече в около 70% от случаите правдиво какво предстои на онези, които й отправят питане.

И до момента не е ясно как точно тя е стигала до информация, която вади във време на разговора с посетителя си. Според нея самата това става посредством разговори с мъртвите им близки. Другото й обяснение е, че гадае, като опипва бучка захар, върху която са преспали. Ванга е сляпа от момиче и поради това няма как да го прави по карти или кристална топка.

Тя не е била и астролог, което пък би обяснило някои нейни хитови проникновения, иначе обясними със средствата на това познание – има много общи неща между зодиите и домовете, в които се движат планетите и тяхното отражение върху хората.
Родена в Струмица – български град в днешна РСМакедония, тя изкарва най-голяма част от живота си в Петрич, след като й отказват да я приемат в манастир. Това я кара да превърне в цел на живота си построяването на храм, което и реализира в края на своя път със спестяванията от дългите десетилетия, в които приема хора, за да им „гледа”, въпреки че сама по себе си е сляпа.

Легендите я свързват с предсказания за посетители като Цар Борис Трети, което би могло и да е вярно, тъй като негов личен съветник е вторият български астролог Л. Лулчев и владетелят има подчертан вкус към езотериката. Почти невероятно звучи да я е посещавал Хитлер, комуто да е предсказала още на старта на Втората световна война поражение в нея. Иначе е факт, че също като другия голям български феномен Дънов, и Ванга е подчертан русофил, което вероятно и обяснява експлоатирането й от тамошните медии. Те даже и посветиха специален сериал, какъвто у нас все още няма направен.

Не са легенда посещенията при нея и многобройните подаръци от дъщерята на управлявалия България повече от 30 г. Тодор Живков. Благодарение на Людмила и нейното обкръжение, представено от хора като Светлин Русев, Ванга успява да получи одобрение за работата си от комунистическите власти. Те я превръщат в машина за пари, като прибират входна такса от посетителите й – колкото няколко билета за театър при соца.

Самият държавен глава също я посещава, при което е шокиран от нейното разкритие за опит за самоубийство, който е осъществил и е пазил в най-дълбока тайна дори от дъщеря си и съпругата Мара.

Руският президент от 90-те години Елцин  изпраща пиара си, за  да му предаде съвети от Ванга, както човекът и сам разказва неведнъж, включително и в неделя пред Първи канал на кремълската телевизия.

От актуалните имена в бг политиката и обществото най-близка с Ванга се оказва сегашната несменяема с десетилетия водачка на Синдиката на учителите Янка Такева, която при соца е една от малкото, които могат да вкарат свои близки без ред при Петричката врачка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени