FACEBOOK

Ара Маликян чака разрешение да свири в България

Компанията BG Sound Stage изпрати официално писмо до министър Банов, с което иска разрешение да бъдат проведени концертите на испанския цигулар Ара Маликян, предвидени за месец март, при спазване на всички противоепидемични мерки и осигуряване безопасността на публиката. „Предприемаме тази стъпка, за да подсетим министерството за частния промоутърски сектор, който остана забравен вече цяла година”, казват от BG Sound Stage.

Концертите на Ара Маликян са планирани за 12 март в зала 1 на НДК, 13 март - Варна и 15 март - Пловдив. От март 2020 г. досега те бяха отменяни два пъти, билетите за тях отдавна са продадени, като зала 1 на НДК е напълно разпродадена.

Хората с билети за концертите с основание се тревожат и питат дали те ще се състоят. В последната заповед на здравния министър № РД-01-52/26.01.2021 за освобождаване на мерките, обаче, концертите не се споменати. През целия трети локдаун държавните филхармонии, театрите, операта, балетът работят на 30 % заетост. От 4.02.2021 г. се отвориха моловете, кината на 30 % заетост и още много места, в които се събират повече хора. „Очевидно е, че опасността от зараза с COVID-19 за публиката от държавните институции не може да е по-малка от тази на публиката от нашите концерти”, се казва в писмото на BG Sound Stage. „В двата случая тя е седяща и наблюдаваща един и същ тип сценично изкуство.”

Зрителите с билети за концертите на Ара Маликян, които са близо 7000 души, вече губят търпение да видят световноизвестния испански цигулар. Те звънят на телефоните на компанията, настоявайки за провеждане на концерта. Позовават се на факта, през януари в зала 1 на НДК се проведе концерт на Софийска държавна филхармония с оперния певец Хуан Диего Флорес. Макар че, зала 1 на НДК остава затворена за други музикални събития.

Очевидно, частният сектор е поставен в неравностойно положение спрямо държавните състави и институции. Независимо, че той радва многохилядна публика с гостувания на световни изпълнители от всички музикални жанрове, е подценяван от ръководните фактори в министерството. Докато съставите, субсидирани от държавата, се толерират и продължават да работят, то частният сектор в музикалната индустрия е под пълна забрана да работи, доведен е до фалити и закриване.

Към момента отговор от Министерство на културата няма. С ново писмо компанията ще настоява за среща с министър Банов и ще отстоява правото си на работа. Надяваме се, че важността чуждестранни изпълнители да имат достъп до българската сцена, ще бъде оценена. Ние сме мотивирани и от това, че трябва да отговорим на верността на публиката си също с вярност, казват от BG Sound Stage. Работили сме дълго време за отговаряне на нейните потребности и спечелване на нейното доверието. Затова преживяваме болезнено незаслужени упреци, че не искаме да работим. И не на последно място ни мотивира фактът, че хората имат нужда и от култура, и от емоционален отдушник в това тревожно време.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени