FACEBOOK

9200 лв. заплата и 2 нови кредита иска кмет на фалирала община

9200 лв. заплата. Толкова поиска от съветниците от цели 12 партии в едва 29-членния градски парламент на Дупница кметът Първан Дангов.

9200 лв. заплата. Толкова поиска от съветниците от цели 12 партии в едва 29-членния градски парламент на Дупница кметът Първан Дангов - три пъти повече, отколкото вземаше предшественикът му. Гордостта на Кор. Нинова се върна на поста след мандати пауза, обяснявайки цяла кампания, че общината е фалирала. Нищо, че и сам знаеше, че получава от предшественика си 7 милиона лева в хазната: 4 милиона лева по сметки и още 3 милиона, чакащи възстановяване по европроекти.

Общо кметската заплата, която все пак беше редуцирана за благоприличие от съветниците до малко над 7000 лв. - над два пъти повече от възнаграждението на столичния кмет от 3000 лв., заедно със заплатите на заместник-кметовете и на шефа на общинския съвет, които са процент от кметската, ще струват на дупничани близо 500 000 лв. за година с добавките и осигуровките, но без бонусите. Досега гражданите плащаха 4 пъти по-малко за 5-мата големци в града - 120 000 лв.

За да е сигурен, че ще може да даде на общинарите годишни бонуси за първия месец работа, неговите хора получиха 13-а заплата, той побърза още в първия месец управление да вземе и 2 кредита за близо 5 милиона лева. Уж за финансиране на "проекти пред провал", които са си напълно ОК. Сред назначените има напълно ненужни местенца за партийци - кметски наместници в села с 25-29 души - постове, които досега са съвместявани за по 2-3 мини населени места.

Най-интересен обаче е случаят с новата главна архитектка Найдена Тодорова, която като Крушкова, е работила за две фирмите, които попаднаха в разкрития от КЗК картел по санирането. Госпожата от София не беше идвала на работа през първия си месец на позицията, нито пък е взела поста с конкурс, каквато е обичайната практика. Нейното парашутиране в Дупница най-лесно може да се обясни с усвояването на 9,2 милиона за саниране на 7 блока. Въпросът е дали гражданите на Дупница няма да връщат обратно парите. Защото МРРБ даде средства на кандидатствалите, които са писали, че ще направят санираните сгради Клас А, което не е възможно. Както обясни бившият строителен министър Гр.Караджов, при проверката след усвояването на парите, върху тези суми ще бъде наложена корекция - глоба, която ще бъде отнесена от държавата, а тя ще я прехвърли на общините.

Дангов е най-известен от предаването на Милен Цветков, където попадна покрай чудна история за финансиране на лечението на десетки уж болни прасета, докато той работи в Българската агенция по храните, вместо да бъдат пратени в екарисажа.

Това е умален модел на невероятните чудеса от предишни управления на Дангов: старческият дом и моргата, които се водят построени и парите за които са усвоени, ала ги няма в действителността - не съществуват. За тях ще разказваме в следващ епизод от вълнуващия ни сериал.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени