FACEBOOK

59,584 млн. дължат на летището авиолиниите, 80% от тях - България еър

„Общата сума на задълженията на авиокомпании към Летище София към 26.02.2016 г. е 59 584 хил. лв. Около 80 % от задълженията са на "България ер" (б.р. около 48 млн. лв., не са намалели спрямо изявленията от май м.г. на министъра на транспорта). В посочената сума са включени и вземанията за които са издадени Актове за държавни вземания (за летищните такси) и за съдебни дела (за търговски вземания и за обжалвани Актове за държавни вземания). Стойността на тези вземания е в размер на близо 17 млн.лв.
Летище София е предприело действия за събиране на просрочените вземания по съответния законов ред. Не може да се посочи точният размер на вземанията, тъй като по своята същност те представляват данъчно-осигурително информация, която се предоставя по реда определен в ДОПК”, пише в отговор до в.19 минути пресцентърът на държавната аерогара. От рекламната и пиар агенция на България еър 4 дни не успяха да отговорят на официалната информация от Летище София. А ние изразяваме специална благодарност на шефката на Правителствената информационна служба Севделина Арнаудова за съдействието да получим числата, които преди нейната намеса ни бяха отказвани.

Това е първата конкретна официална информация по темата изобщо, и идва, след като сайтът TravelNews огласи новата обществена поръчка за 36 млн. лв. за билети за администрацията, обявена от Министерството на финансите. В нея пише, че половината от нея – 18 милиона лв., ще вземе предлагащият пряка линия София-Брюксел кандидат, както всеки може да прочете на сайта на Агенцията за обществените поръчки. У нас всекидневни полети до Брюксел има само България еър. До 2 седмици се открива процедура за концесия на Летище София, от която бюджетът чака 600 млн. лв. или 2 % от всичките си приходи за 2016 г.
Без да искаме да разгръщаме темата, че държавата не пожела да похарчи 19 милиона лева, за да вдигне майчинските помощи до нивото на минималната работна заплата в страната с най-тежко демографско положение в Европа, минаваме към позитивните новини от Летище София.
Шефът на аерогарата Щерионов съобщи на среща с медиите през уикенда, че миналата година отчитаме над 4 милиона пътници. Ръстът е 7% и според него се дължи главно на активизацията на нискотарифните превозвачи. Тази година прогнозите са за нов ръст, след като Райън Еър – световният лидер в бранша, започва да лети от София за всички възлови свои дестинации като Лондон Станстед – префектно свързан с центъра на града посредством жп шатъл (също като летище Хийтроу) и експресни автобуси, Дъблин и много други. На Летище София иначе работят 28 авиокомпании, като 27% от полетите се извършват от българските превозвачи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени