FACEBOOK

43-годишен почина след 14 ч. чакане на линейка

Джипито отказа преглед и К19 тест на пациента, а Спешното пристигна само да откара трупа

Отново има смъртен случай заради лошата организация и малкото линейки.  Мъж от София е починал, след като Спешна помощ не се е отзовала на повикванията, разкри репортаж на Nova. 43- годишният Станислав Илиев е починал преди дни, докато чака медицинска помощ, въпреки многократните обаждания на майка му до Спешното. Сега, след като дойде на себе си, жената реши да даде гласност за случая, за да се вземат мерки с организацията и да не се повтарят подобни трагични инциденти.

Майката на починалия - Евгения Илиева разказа, че драмата се е разиграла на 2 април.  Тя звъняла 5 пъти на телефон 112 и обяснила, че синът ѝ има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове. Майката имала положителен PCR тест и е била изолирана вкъщи. Двамата е нямало как да напуснат дома си и да потърсят сами лекарска помощ, защото са били под карантина.
Въпреки всички обаждания, екип на Спешна помощ така и не отишъл на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Тогава дошла и линейка, а лекарят само констатирал смъртта.

"Първото обаждане бе в 17:43 часа. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказа Илиева.

"Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6:40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс, беше починал", каза опечалената майка. Илиева разказа още, че се е обърнала за помощ към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той обаче отказал посещение в дома им и назначил лечение по телефона. Медикът не пожела и да бъде направен тест за коронавирус на сина ѝ.

Тя обясни, че състоянието на мъжа било променливо. На следващата сутрин той вече бил в тежко положение, дишането му било затруднено, имал и пяна на устата.

На въпрос дали е имал придружаващи заболявания, тя уточни, че преди 5 г. имал масивен кръвоизлив в стомаха. Тогава е бил спасен и не е имал допълнителни проблеми. Не пиел и не пушел.

В крайна сметка така и не е потвърдено официално дали мъжът е починал от коронавирус, но според медиците пяната на устата не била характерен симптом.

Майката е подала жалба и до Министерството на здравеопазването. Засега е получила само отговор, в който поискали името и ЕГН-то на на сина ѝ. По разпореждане на министъра Изпълнителна агенция Медицински надзор започва проверка по случая.

Напомняме, че това поредният смъртен случай у нас, който се дължи на липсата на своевремененна медицинска помощ. Така например в края на м.г. жена от Сливен почина, след като 4 дни чака линейка. Друга пациентка от Ботевград, със сърдечно заболяване, си отиде след отказ да я приемат в столичната Окръжна болница. Още един мъж с инсулт почина, когато няколко болници му отказаха прием. Печално известна стана и поредицата от случаи, при които пациенти от Пловдив, Варна, Елхово и др. починаха буквално на стълбите на лечебните заведения преди да получат медицинска помощ.

"Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва обаче запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя посочи, че адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. „Когато този е бил определен за такъв, екипът е пристигнал за 14 минути”, твърди Сунгарска. Припомняме, че България няма дори един медицински хеликоптер, за сравнение със съседна Румъния разполага с 9.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени