FACEBOOK

40% по-евтин ефир за телекомите, които ни вдигнаха цените с 15%

Служебното правителство намали по неизвестни причини с огромните над 40% цените, на които телекомите плащат за ефира на България, вместо да ги увеличи, след като те без никаква обосновка вдигнаха с 15% стойността на услугите си. Кабинетът на Гълъб Донев им прави този подарък и напомпва печалбите им, които и сега са стотици милиони евро годишно, без да ги задължи да смъкнат котировките за абонатите си, които са и собственици на същия този ефир.

Вместо това, ресорният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви своите мечти:

„Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz”.

Напомняме, че същият щеше да се бори срещу ограбването на България през отстъпките за ковид, направени на концесионера на Летище София. Както е известно, ковидът свърши, но неплащането на концесионните такси, включително и в момента, остава.

При това при нараснал значително пътникопоток с наново увеличените по брой полети до столицата. Ресорният вицепремиер и министър не предприема нищо, докато държавата губи десетки милиони месечно от това. Простата сметка показва, че само от тази отстъпка, давана за сметка на данъкоплатците и без никакво основание, за петилетка „инвеститорът” ще си вземе всичко, което е платил за аерогарата, а в следващите 30 години само ще печели от нея.

Как ли да си обясним тези отстъпки, които прави за наша сметка на най-печелившите фирми в България, които на всичко отгоре са и чужди???

Цената на ефира се намалявала с над 40 процента като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите, осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Все „новини от бъдещето”, които като всички очаквани инвестиции в България никога не се сбъдват.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заяви вицепремиерът Алексиев встрани от темата.

Според него промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и „нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите”.
Алексиев посочи, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.“, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

След обществено обсъждане, за което никой не е разбрал, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

Изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията.

България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени