FACEBOOK

15000 без работа и 100М лв. по-малко данъци от удара по хазарта, чужд оператор и нелегалният бизнес печелят

15 000 души ще останат без работа заради удара и то противоправен - със задна дата, който изневиделица Сглобката нанесе за часове, без обсъждане, което се налага по Закон, на българския хазартен бизнес, който тъкмо потръгна. За близо 4-те години, откакто Васил Божков беше погнат, повече от 1050 фирми са лицензирани в тази дейност, като с новата данъчна балтия от Нова година поне една-трета от тях ще отпаднат от пазара.

Друг сериозен процент просто ще преминат не в сивата, а направо в черната зона на нелегалния бизнес със залагания. "Някой иска да създаде български Лъки Лучано и роден Ал Капоне", подозират хората от легалната хазартна индустрия.

Защо, ако наистина искаме да влезем в Шенген, чрез Закона за бюджета наливаме десетки и стотици милиони на организираната престъпност? Този въпрос със сигурност ще бъде зададен от евроатлантическите ни партньори, които не падат от небето и изкъсо следят случващото се с удивление!

Интерес има и голям чужд оператор, който иска да завземе българския пазар, който е един от апетитните в Европа, независимо, че не е от най-големите. Сигурно е раздал коледни подаръци на български политици, предполагат експертите.

Големите губещи са няколко. На първо място е бюджетът, който ще бъде на минус с 90-100 млн. от данъци, тъй като нито нерегистрираните у нас чужди оператори, нито пък нелегалните босове плащат налози в хазната, за разлика от законната българска хазартна индустрия.

Всички приказки за предпазването на населението са безсмислени, защото играещите досега ще продължат да го правят, но вместо на сайтовете на българския бизнес, парите им ще изтичат към чужди държави, а пробващите късмета си в легални зали, ще ходят в нелегални. Изобщо не отваряме дума за голямата разлика от гледна точка на престъпността и възможните мерки към некоректните.

Голям губещ е и българският спорт, тъй като бюджетите на доста клубове от Нова година ще бъдат орязани на 3 и на 5. Тъй като легалните хазартни компании са основни спонсори на почти всички отбори не само във футбола и не само в А-група, не само на детски и други школи, но и на повечето тимове в различните други видове спорт.

Губещи ще бъдат и много дарителски акции, тъй като стотици хора в беда получаваха немалки суми в подкрепа точно от хазартните компании.

Дали българската култура ще спечели, както анонсират политиците? Много е спорно. Най-големият бюджет в този сектор е за кино. А, както стана ясно тези дни, поради некадърността на политиците Законът и правилникът за финансирането на бг филми са в противоречие, а това блокира над 52 млн.лв. и 2 години реално парите се връщат обратно в хазната.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени