FACEBOOK

1,2 млрд. по Плана ни отряза ЕС, изместилите готовия проект за метро проекти отпаднаха поради несъстоятелност, усвоили сме 3% за 3 г. и ще връщаме милиарди

600 млн.евро или 1,2 млрд. лв, което е над 10% от общата сума за България по Плана за възстановяване и устойчивост ни бяха отрязани от Европейската комисия. Първоначално трябваше да вземем 12 млрд.евро. Понеже не успяхме нито през 2020, нито през 2021 г. като всички други страни в Евросъюза да го защитим, а го почнахме от 2022 г., парите за нас бяха намалени наполовина до 12 млрд.лв.

Сега, понеже не изпълняваме 4 от критериите, с които трябваше да сме завършили още преди година, правителството на Европа ни кастри още 10 на сто. И от 6,3 млрд.евро, отиваме на 5,7 млрд. евро. Официално, за да не ни обиди, ЕК се шегува, че намалението е заради прекалено добрите резултати на България и намаляващата нужда от подкрепа. Комедията, която е и трагедия, че до момента за близо 4 г. сме усвоили едва 3% от парите. Сред тях са скандалните ядливи чаши на новия столичен кмет Терзиев и други проекти на фирми на лидерите на управляващата партия за общо 12 млн.лв.

Всъщност, единственият голям проект по Плана – разширяването на третата Зелена метролиния от Орлов мост до Окръжна болница през Гео Милев, Слатина, Арена Армеец и бизнесситито около Дъ Мол, внесен преди 2 г. от Йорданка Фандъкова с пълното одобрение на Брюксел, беше махнат от Плана.

По ирония на съдбата, заменилите го по волята на тогавашния и сегашен финансов министър Асен Василев мечти – нови влакове за „градска железница” от София Север до Подуене и интермодален терминал в Русе, откъдето беше тогавашния транспортен министър Ник Събев – Еконтий, изпадат от Плана поради невъзможност за изпълнение, за която писахме още от първия ден преди близо 2 години.

От тях миналия декември вече ни бяха преведени предварително 1,37 млрд.евро, но най-вероятно няма да вземем втория транш от 1,4 млрд.лв. до края на 2023 г., поради неадекватност на правителството Денков, въпреки че въпросният транш му е записан като един от петте „приоритета” в програмата на кабинета, заедно с другите миражи – одобрение за Шенген и Еврозоната тази година.

58% от отпуснатите по плана средства ще стимулират енергийния преход, а останалите ще са насочени към цифровия преход и укрепване на икономическата и социалната устойчивост на България.

Сега Съветът на ЕС разполага по правило с време до средата на декември, за да приеме предложението на

Комисията за одобряване на изменения план.

От оставащите 4 неизпълнени етапа първият цели намаляване на обществени поръчки с единствен кандидат, вторият - отпаднал проект за Интермодален терминал в Русе заради липса на инвеститорски интерес, третият - незавършена обществена поръчка за оборудване на влакове, а четвъртият - приемане на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица.

Заради неизпълнението на тези етапи ЕК има право да намали частично изплатената сума, уточнява ДивиденД.

Най-интересното е, че неизпълнените, но финансирани проекти, а ние имаме само такива, ще се превърнат в суми, които ще връщаме. 2024 г. е последната година за изпълнение по плана, следващите две са за приключване и отчитане. А академичният кабинет няма дори 1 готово нещо.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени