FACEBOOK

0 лв. за 3 г. сме усвоили по Околна среда и Транспорт и пътища, общо 3,01% от 23 млрд. еврофондове

България е усвоила 0 лв. за 3 години по най-големите и най-важните европейски програми Околна среда и Транспортна свързаност, където е и пътната инфраструктура – там, където сме най-зле и имаме най-голяма нужда. Първата програма е с бюджет 3 565 881 521,01 лв., а втората с 3 718 352 670,79 лв. Това е една-трета от всичките ни еврофондове, които са ни отпуснати до 2027 г. – общо 23 млрд.лв., от които 19 млрд. са средствата от ЕК, а останалите са наше доплащане.

Общо по 5 програми имаме 0 лв. усвоени и, което е по-лошото – 0 проекта, сочат безпристрастните данни на правителствената система ИСУН. „Пусни си фиш”, гласи мъдростта, която е римейк на викането на неволята.
Много зле сме и по другите програми. Понеже премиерът Денков много обича да го титуловат „академик” – титла, която сам си даде, докато беше министър, усвояването по програма Научни изследвания е 1,65%, а по образование е 2,34% - и двете програми са милиардни, и в двете области сме с много голямо изоставане на опашката в ЕС.

Много зле е и третата най-голяма програма, наред с Околна среда и Транспорт – Регионално развитие, по която сме усвоили едва 3,01% от 3 605 561 104,71 лв. В нея е реализиран всичко на всичко един проект. А именно оттам дойдоха парите, с които живнаха общините ни, които вече трета година не могат да видят и евро по тази програма, на която иначе много разчитаха. И която е 3,5 пъти по-голяма от така щедро рекламираната в момента покрай бюджета правителствена програма за общините, по която дадоха на кметовете 4 часа, за да си попълнят документите, така че да не могат да вземат нищо.

Благодарение на програмата за Храни, която дава 15,46 % усвояване, средният процент се вдига до 3,01% за всички фондове.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени